Prije 13 godina pala Vlada Holandije zbog Srebrenice

Pogledajte video koji pikazuje slavlje holandskih vojnika nakon genocida u Srebrenici

16.04.2015. 19:39 0

Holandska vlada podnijela je ostavku 16. aprila 2002. godine nakon što su službeni izvještaji holandske vojnike proglasili odgovornim za neuspjeh u sprječavanju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, najvećeg genocida na tlu Evrope nakon II svjetskog rata.

VIDEO

Populari premijer Wim Kok otišao je do kraljice Beatrix i predao joj ostavke svih ministara i pomoćnika ministara. To je bacilo sjenu na karijeru premijera Koka, koji je u zemlji smanjio nezaposlenost i potaknuo rast privrede, zbog čega je bio omiljen kod građana.

 

Predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa" rekla je za agenciju Patria kako je na dan pada Vlade Holandije borabila u Hagu, i kako je situacija bilo vrlo napeta.

 

- Sjećam se da smo Hasan Nuhanović i ja napustili salu gdje je čitan taj izvještaj, jer nismo bili zadovoljni sa nekim detaljima iz izvještaja. Poslije je do nas došla vijest o raspuštanju Vlade Holandije. Bilo mi je drago zbog toga – kaže Subašić, dodajući da je to bio logičan slijed dešavanja nakon svega što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine.

 

- Valjda je bilo ljudski da holandski političari priznaju da nije dobro to što su uradili u Srebrenici. Njihova ostavka bila je još jedna potvrda da se u Srebrenici desio genocid kojeg je svijet treba spriječiti -  smatra Subašić.

 

Tokom genocida u Srebrenici srpske snage su ubile oko 10.000 Bošnjaka, među kojima je veliki broj djece, žena, staraca... Holandski bataljon koji je trebao spriječiti genocid nije to učinio. Naprotiv, prema mogim izvještajima, holandski vojnici direktni su saučesnici genocida. To potvrđuju i snimci na kojima se vidi kako holandski vojnici slave nakon genocida, a njihov komandant Thom Karremans čestita generalu srpske vojske Ratku Mladiću na, kako je rekao „dobro obavljenom poslu“, piše NAP.

 

Pogledajte kratki dokumentarac "Dvostruka izdaja" emitovan na HRT-u koji pikazuje slavlje holandskih vojnika nakon genocida u Srebrenici.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.