Čeka se na podatke iz općina: Pomoć ugroženom stanovništu mogla bi krenuti za desetak dana

25.08.2014. 14:25 0

Novac iz Federalnog fonda namijenjen poplavama ugroženom stanovništvu mogao bi krenuti sa isplatom u narednih desetak dana. Ovo je odlučeno danas na sjednica Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sada se čeka na načelnike općina koje su pogođene poplavama i klizištima u proteklih nekoliko mjeseci. Dužni su do četvrtka dostavi konkretne podatke o broju stradalih objekata u njihovim općinama, nakon čega bi trebala krenuti i prva isplata novčanih sredstava.

 

Na račun Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima do sada je uplaćeno oko devet miliona KM, a novac će biti utrošen na sanaciju stambenih i poslovnih objekata koji su oštećeni tokom razornih poplava i klizišta koje su ove godine pogodile veći dio Bosne i Hercegovine, piše NAP.

 

Na sjednici Savjeta Fonda bilo je govora i o saniranju infrastrukturnih objekata, prije svega putne komunikacije, te šteta koje je pretrpjela privreda i o potrebi očuvanja radnih mjesta, prenosi NAP.

 

Savjet Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH danas je održao prvu sjednicu Savjeta. Zadatak savjeta je da koordinira usmjeravanjem prikupljenih sredstava za poplavljenja područja i njihove pravedne raspodjele, te davanje savjeta Upravnom odboru i direktoru Fonda.

 

Na čelu Savjeta je premijer Federacije BiH, a članovi su premijeri Sarajevskog kantona Muhamed Kozadra, Zeničko-dobojskog Munib Husejnagić, Posavskog Marijan Oršolić, Unsko-sanskog Hamdija Lipovača, Tuzlanskog Bahrija Umihanić i Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo. Tu su još i  predsjednici Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić i Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlementa FBiH Safet Softić i Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, predstavnici Saveza općina i gradova FBiH - načelnici općina Domaljevac-Šamac Željko Josić i Zenice Husejin Smajlović, piše NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.