maglajinfo.com
vijesti bih 1468

Porezna uprava FBiH: Zapečaćeno 279 objekata, izdato 258 prekršajnih naloga

15.07.2016. 19:11 0

Porezna uprava Federacije BiH je 12. i 14.07. 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 502 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 155 neprijavljena radnika i 266 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa  putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 279 objekta i izdata su 258 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 426.650,00 KM.

Kantonalni porezni ured Sarajevo svoje aktivnosti u ovoj sedmici je bazirao na kontrolu nezakonitog rada, odnosno rada bez odobrenja nadležnog organa na sarajevskim pijacama Sirano, Kvadrant i  Ciglane, dok je u mjesecu junu rađena pijaca Otoka. Prilikom kontrola na pijacama Sirano, Kvadrant i Otoka evidentirano je 251 prodajno mjesto ili prodajni box-ovi u kojima se obavljala djelatnost uglavnom trgovine tekstilom i odjevnim predmetima bez odobrenja nadležnog organa, te je  zbog toga zapečaćeno 231 prodajno mjesto, a evidentirano je 95 neprijavljenih radnika.

U toku ovih aktivnosti na pijaci Sirano i Ciglane došlo je do onemogućavanja službenih lica u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije.

Porezna uprava Federacije BiH se ovim putem zahvaljuje Policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo iI Jedinici za podršku, PU Centar i PU Novi Grad na pruženoj pomoći.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da na bilo koji način ne sprečavaju službena lica Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine. Porezna uprava je odlučna da provede aktivnosti iz svoje nadležnosti i prema licima koja se tome suprostavljaju posegnutće za maksimalnim sankcijama.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. 

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Uprava se zahvaljuje poreznim obveznicima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti i građanima od kojih je primila informacije o nepravilnostima i poziva građane da uz punu diskreciju prijave nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i putem besplatnog poziva 080 020 333.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.