Poskupljuje brašno, meso, maslac, kahva...

6.03.2014. 12:28 0

Po sistemu takozvanih puzajućih odnosno tihih poskupljenja, porasle su cijene mnogih prehrambenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine. Tako građani u odnosu na decembar prošle godine u 2014. skuplje plaćaju maslac, brašno, meso i mesne prerađevine, piletinu, krompir, kafu, maslac...

Osnovna sirovina
"Osim maslaca koji je skuplji, korigirane su i cijene brašna tipa 500. Vreću koja je koštala 17 KM sada potrošači plaćaju skuplje za dodatnu marku i po", kaže Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH.


Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, kazao je za "Avaz" da, čim dođe do poskupljenja brašna, a koje je sirovina za mnoge namirnice, automatski dolazi do poskupljenja i ostalih proizvoda.


"Nije ni čudno da je bilo nekih korekcija cijena brašna, s obzirom na to da se zna da mi te osnovne sirovine nemamo da se prehrani stanovništvo. Ukoliko dođe do nekih većih poremećaja na tržištu, sve će se odraziti na nas. I svaki dan neki proizvod je skuplji ili mu je smanjena gramaža", kazao je Lakota.


Zadržati nivo
Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić ističe da će potrošači biti ogorčeni ako se neopravdano počnu najavljivati povećanja cijena mlinskih i pekarskih proizvoda.

"Nema osnova za više cijene mlinsko - pekarskih proizvoda, jer već u martu ili aprilu oni koji drže pšenicu u zalihama u silosima razmišljaju kako da je prodaju i oslobode se što prije. Nadamo se da neće biti značajnijeg rasta cijena i da će se na ovom nivou zadržati do nove žetve", kazala je Bulić.

 

Nove cijene

Artikl (cijene u KM)   Decembar      Januar      Februar

Juneće meso              13,10           13,20          13,35

Brašno                           16               17,50          18,50

Piletina                          5                   5,07           5,15

Maslac kg                  17,80            17,98          18,10

Krompir                      0,70              0,80              0,90

Kafa                             12,50           12,68          12,75

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.