maglajinfo.com
vijesti bih 1191

10 i 5 posto

Penzioneri mogu očekivati povećanje penzija od marta

20.02.2018. 12:38 0

Nakon što je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, on će sutra biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

Osam dana od objavljivanja isti stupa na snagu, tačnije 1. marta.

Podsjećamo, Zijad Krnjić, direktor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH, nedavno je kazao kako povećanje penzija od deset i pet posto, koje donosi novi zakon o PIO-u, penzioneri mogu očekivati s martovskim penzijama koje će se isplaćivati početkom aprila.

Povećanje od deset posto se odnosi na osobe koje su se penzionisale do 31. jula 1998. godine i pet posto od te godine do kraja 2007. 

Prema novom zakonu o PIO-u visina penzija će zavisiti od uplaćenih doprinosa. Tačnije, što se više uplati za doprinose i penzije će biti veće.

Kako je rečeno, novim zakonom se neće dopustiti da budući penzioneri imaju veće penzije od plaća, što je bio slučaj po starom zakonu, piše Fokus. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.