Pravo Ljudski i Lotos obilježavaju Dan autizma u Zenici

2.04.2014. 12:53 0

Pravo Ljudski, filmski festival o ljudskim pravima i udruženje Lotos - Zaštita mentalnog zdravlja iz Zenice obilježit će 2. april, Svjetski dan autizma projekcijom dva dokumentarno-edukativna filma i kratkim predavanjem.

VIDEO

U izjavi za Fenu, predstavnik organizacije Lotos Damir Čampara naveo je da se radi o filmovima The Quiet One (Tiha) iz Švedske i Flying Anne iz Holandije.

 

"Organizacija Lotos Zenica svake godine obilježava ovaj datum, jer u udruženju radimo i s autističnom djecom. Ovo je prvi put da organizacija Lotos Zenica organizira projekciju filmova povodom Dana autizma u saradnji s organizacijom Pravo Ljudski Sarajevo, a ranije smo povodom ovog dana organizirali okrugle stolove i edukativna predavanja o temi autizma", pojasnio je Čampara.

 

 

On je dodao da je interes za ovaj događaj veliki, naročito studenata psihologije, pedagogije, socijalne pedagogije i razredne nastave. Čampara je pozvao roditelje djece u autističnom spektru da prisustvuju ovim događanjima.

 

Nakon projekcije ova dva dokumentarna filma uslijedit će predavanje o temi autizam prim.dr. Aiše Smailbegović-Hadžihalilović, specijalistice za dječije bolesti te psihologinje i genetičarke, a publika će imati mogućnost da postavlja pitanja.

 

Čampara je pozvao sve da 2. aprila povodom Dana autizma obuku plavo i tako u znak solidarnosti i podrške osobama s autizmom i njihovim porodicama budu među prvima u BiH i priključite se svjetskoj akciji Light it up blue - Obucite nešto plavo.

 

Autizam u razmjerama epidemije

 

Spektar autističnih poremećaja ili stanja autističnih poremećaja ili jednostavno spektar autizma je spektar psiholoških stanja karakteriziran velikim rasponom abnormalnosti kod socijalne interakcije i komunikacije, kao ograničeni interesi i ponavljajuće (repetitivno) ponašanje.

 

U posljednjim izvještajima iz SAD-a (relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu) tvrdi se da čak jedno od 50-oro djece školske dobi, odnosno dva posto, ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra.

 

To opravdava ocjenu svjetske organizacije Autism Speaks da, iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije.

Projekcija filmova i otvoreni razgovori o autizmu bit će održani u kino sali multiplex kina Ekran u Zenici, ulaz je besplatan.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.