Prijedorčani danas ukopavaju 29 Bošnjaka ubijenih 1992. godine

20.07.2015. 00:45 0

Prijedoračni 20. jula ukopavaju 29 sugrađana, koji su ubijeni tokom posljednje oružane agresije na BiH 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica na području Prijedora i susjednih općina,

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je Zikret Redžić, ubijen kada je imao 18 godina, a najstarija žrtva je Asim Žerić, ubijen u 67. godini života. 

Ispraćaj i kolektivna dženaza posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka bit će obavljeni danas na stadionu u naselju Hambarine, a tijela će biti ukopana na lokalnim mezarjima širom Prijedora.

Tokom krvavih napada srpske vojske i policije na Prijedor 1992. godine ubijeno je više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata, a hiljade ljudi je odvedeno u logore.

Posmrtni ostaci svih ubijenih Bošnjaka još  uvijek nisu pronađeni. Jedna od najvećih masovnih grobnica u BiH Tomašica nalazi se upravo na području Prijedora, otkrivena 2013. godine, a u njoj se nalazilo više od 400 kompletnih i nekompletnih tijela.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.