Zbog incidenta na dan dženaze žrtvama genocida u Prijedoru

Prijedorska policija progoni "Ljute Krajišnike"!

20.10.2014. 14:29 0

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, CJB Prijedor, podnijeli su Okružnom tužilaštvu Banja Luka, Podružna kancelarija Prijedor, izvještaj o počinjenim krivičnim djelima 'Sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti' i 'Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti', protiv lica J.O., D.J., S.M., svi iz Prijedora, prenosi Patria.

VIDEO

Na ovo saopćenje regirali su iz Udruženja „Ljuti Krajišnici“ koji su uznemireni saopštenjem za javnost koje je medijima plasirao Centar javne bezbjednosti Prijedor.

 

- Navijačka skupina "Ljuti Krajišnici" registrovana je kao nevladino udruženje čiji je između ostalog cilj pomoć ljudima u nevolji. Djelujemo kao legalno registrovan pravni subjekt. Tako smo nakon majskih poplava organizovano došli u Prijedor s kamionom humanitarne pomoći djelivši ga svim građanima Prijedora bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. O ovome postoje fotografije i video zapisi kojima su ovjekovječeni dirljivi susreti sa građanima Prijedora, posebno sa građanima Srpske nacionalnosti. Našim nazivom pomažemo jačanju nekih drugih identiteta, a ne samo nacionalnih – stoji u saopćenju.

 

Na dalje navode da je tačno da su 20. jula 2014. godine s najboljim namjerama spontano došli u Prijedor kako bi prisustvovali kolektivnoj dženazi i ukopu 284 nevinih civilnih žrtava rata među kojima i deset identifikovanih članova porodice našeg maloljetnog člana A.D.

 

Tačno je da se na izlazu iz Kozarca nakon obavljanja dženaze desio incident u kojem postoji više vinovnika. Između ostalih i navedeni, a navodno spriječeni pripadnik prijedorske policije koji je, prekoračujući svoje ovlasti, a u prisustvu ogromnog broja potresenih članova porodica, grubo nasrnuo na jedno lice čime je došlo do reakcije prisutnih građana a tek onda i jednog dijela naših članova koji su djelovali u afektu i emotivno. Zabrinjava nas činjenica da je povod policijske istrage urađeni video zapis postavljen na velikom broju internet stranica te da se policija bavi samo tim dijelom događaja – stoji dalje i tvrde da su tokom privođenja i ispitivanja pripadnici organizacije bili izloženi prijetnjama i povicima istražioca koji su bili više nego neprimjereni vremenu i prostoru u kojem živimo.

 

Podsjećamo javnost da je u Prijedoru 14. septembra nakon odigrane košarkaške utakmice između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država napadnuta Čaršijska džamija. Taj incident je takođe zabilježen kamerama a vinovnici tog događaja su ubrzo otkriveni i poznati prijedorskoj policiji. Da ironija bude veća, ovaj događaj se desio u prisustvu prijedorskih policajaca. No, za razliku od slučaja u Kozarcu ovaj događaj se okarakterisao kao "oštećenje ili otuđenje tuđe stvari". Po ko zna koji put razbijena stakla su zamjenjena a građani islamske vjeroispovjesti ostali u strahu kako od budućih događaja tako i od same policije koja ih je svojim saopštenjem za javnost dodatno ponizila – navode.

 

- Zbog toga izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog selektivnog pristupa prijedorske policije koja na ovakav način šalje zabrinjavajuću poruku građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti. Ne bježimo od svoje eventualne odgovornosti, ali imamo dovoljno razloga da izrazimo sumnju u namjere načelnika CJB Prijedor i zabrinutost za fer odnos prema trojici lica protiv kojih je upućen izvještaj a koji su takođe selektivno probrani jer se radi o licima sa područja Prijedora, od kojih se jedan uopšte ne vidi na navedenom video uradku – zaključuje se u saopćenju. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.