NAP/maglajinfo.com
vijesti bih 1338

Priznanje uručeno papi Franji ''Ključ Grada Sarajeva'' djelo Maglajlije Salima Obralića

6.06.2015. 17:45 0

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je prije mise na stadionu Koševo Svetom Ocu uručio priznanje Grada Sarajeva - Ključ grada Sarajeva sa Poveljom.

Priznanje „Ključ Grada Sarajeva“ koje je gradonačelnik Ivo Komšić uručio Svetom ocu Franji je djelo akademskog umjetnika Maglajlije Salima Obralića, dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Ključ je izliven u bronzi, poliran i obrađen u dizajniranoj kutiji od drveta divlje trešnje. Osmišljen je u vidu ključeva iz srednjovjekovnog doba. Na rezi ključa oslikane su bogomolje, sa mostom tipa Šeher-čehajine ćuprije, kakav se nalazi i na grbu Grada Sarajeva.

Priznanje se sastoji od kutije sa ključem i Povelje sa tekstom na bosanskom i italijanskom jeziku. U vrhu Povelje utisnuta je Višegradska kapija, kao simbola ulaza u Sarajevo, saopćeno je iz Gradske uprave. 

Salim Obralić, rođen je u Maglaju 1945. godine i bosanskohercegovački je grafičar. Završio je srednju školu za primjenjene umjetnosti u Sarajevu 1965. godine, a zatim i Akademiju likovnih umjetnosti 1971. godine i postdiplomske studije 1974. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972. godine i redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Podsjećamo, vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo boravi danas u jednodnevnoj posjeti Sarajevu. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Bračnom paru iz Maglaja 2.000 dolara nagrade za ideju kako riješiti otpad od hrane. Više na:… https://t.co/1coM9h3h0E

@maglajinfo.com19.12. - 08:59h