maglajinfo.com
vijesti bih 2584

Problemi u šumarstvu i drvnoj industriji zahtijevaju pažnju svih institucija

20.04.2017. 15:39 0

Problemi u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije su od izuzetnog značaja i zahtijevaju posebnu pažnju svih institucija – istaknuto je na sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, saopćeno je danas iz tog sindikata.

Situaciju u sektorima šumarstva i drvne industrije dodatno usložnjava nepostojanje adekvatnih propisa na nivou Federacije BiH kojim se uređuje oblast šumarstva i raspodjela sirovine. Nažalost, mladi ljudi sve više odlaze iz Bosne i Hercegovine, iako upravo drvoprerađivački sektor u Bosni i Hercegovini ima potencijal i potrebu za kvalifikovanom radnom snagom.

Kako navode iz tog sindikata, iznos plaće radnika u većini privrednih društava je ispod iznosa prosječne plaće u Federaciji BiH, a u preradi drveta i proizvodnji namještaja skoro pa i upola niže. Takve plaće su nedovoljne za egzistencijalne potrebe radnika i njihovih porodica. Radnici rade u izuzetno lošim uslovima i susreću se sa različitim izazovima i teškoćama zbog čega je u proteklom periodu bilo više smrtnih slučajeva.

– Zakon o zaštiti na radu datira iz 90-ih godina prošlog stoljeća, a podzakonski akti kojima su konkretnije uređeni uslovi rada u šumarstvu i drvnoj industriji su još stariji. Prateći situaciju na terenu uz uvažavanje stavova i mišljenja predstavnika institucija i organizacija koje se bave problematikom u sektorima šumarstva, prerade drveta i papira, pozivamo nadležne institucije da u svoje programe kao prioritet uvrste upravo rješavanje aktuelne problematike u šumarstvu, drvnoj i papirnoj industriji, te pruže adekvatnu pomoć za unaprjeđenje rada privrednih društava u navedenim sektorima, kako bi se poboljšala zaposlenost, kvalitet rada i osigurali bolji uslovi rada i života radnika – navode iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Glavni odbor tog sindikata čestitao je Upravi i radnicima Natron-Hayata Maglaj koji već treći put u tri godine iz „pepela“ podižu kompaniju i obnavljaju svoje kapacitete.

Glavni odbor je izrazio podršku Samostalnom sindikatu radnika rudnika FBiH u aktivnostima i pregovorima koje vode u cilju poboljšanja uvjeta rada i unaprjeđenja prava radnika zaposlenih u rudnicima FBiH.

Također, data je podrška radnicima i sindikatu koji zastupa radnike zaposlene u Konzumu, kao i drugim radnicima koji su vezani za koncern Agrokor u Bosni i Hercegovini.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.