Saopćenje povodom održanog sastanka sa Premijerom

Profesori, učitelji, nastavnici, odgajatelji prijete generalnim štrajkom

15.03.2014. 11:47 0

Nakon niza kontakata tokom cijele protekle sedmice u kojima smo od premijera ZDK eksplicitno zahtijevali isplatu naknada za topli obrok i prevoz najkasnije sa današnjim danom (petak, 14.03.2014.god.) održan je sastanak u sjedištu Vlade ZDK na kome su ponovo jasno i nedvosmisleno izneseni zahtjevi sindikata po pitanju redovnosti isplate plata i naknada.

Precizno smo predočili težak socio–ekonomski položaj prosvjetnih radnika u Ze-do kantonu koji se dodatno usložnjava kašnjenjem mukotrpno zarađenih plata. Jasno smo stavili do znanja da nas ne zanimaju nikakve isprike u smislu lošeg punjenja budžeta jer za to odgovornost ni u kom slučaju ne snose prosvjetni radnici. Eksplicitno smo zahtijevali da se prestane sa selektivnom isplatom plata i naknada, te da se iste isplaćuju isti dan za svih 8200 radnika koji primaju platu iz budžeta Ze-do kantona. Osnovni zahtjev je bio da se plate moraju isplaćivati u zakonom utvrđenom roku, tj.mjesec za mjesec, te smo upozorili premijera na moguću krivičnu odgovornost zbog kašnjenja plata.Na sve izneseno premijer ZDK je odgovorio da su naši zahtjevi nerealni i da ih je u ovom trenutku nemoguće ispuniti. Također nas je pozvao da više obratimo pažnju na sredinu u kojoj živimo i na druge građane Ze – do kantona koji, prema mišljenju premijera, žive dosta lošije od onih koji plate primaju iz budžeta ZDK. Vrlo jasno i eksplicitno nam je stavio do znanja, sa željom da to prenesemo našem članstvu, da će plate i u narednom periodu kasniti, te da oni koji plate primaju iz budžeta nisu prioritet ove Vlade ZDK. Također je istakao da će u narednom periodu tražiti od Skupštine ZDK izjašnjavanje po pitanju prioriteta prilikom isplata iz budžeta. Naime, tim potezom će pokušti, vrlo vješto, svoju odgovornost za kašnjenje plata i naknada prenijeti na zastupnike Skupštine ZDK.Nakon tako izrečenog stava premijera u kome nam nije dao garancije da plate neće kasniti, predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja su napustili sastanak smatrajući da bez redovne isplate plata i naknada svaka priča sa predstavnicima Vlade ZDK je suvišna.Sindikati obrazovanja ZDK ovu situaciju smatraju alarmantnom, te će vrlo brzo na sjednicama organa donijeti odgovarajuće odluke uključujući i najradikalnije mjere sindikalne borbe, kao i odluke kojima ćemo zatražiti i izjašnjenje naših članova da li su za organizaciju generalnog štrajka.Smatramo da je na ovakav kategoričan stav predstavnika Vlade ZDK u velikoj mjeri uticao i pokušaj nekolicine prosvjetnih radnika koji su, po uputama vlastodržaca i politika dobili zadatak da zamjenom teza ne okvalificiraju stvarnog krivca tj. Vladu ZDK. Dakle, oni su za kašnjenje plate pokušali okrivili sindikat, što je dodatno dalo vjetar u leđa Vladi da u narednom periodu zbog takvih insajdera razvlače isplatu plate jer samo razbijen i nejedinstven sindikat odgovara svakoj vladi i svakoj politici.Srećom, ogromna većina prosvjetnih radnika je vrlo inteligentna i brzo su shvatili šta se ustvari dešava, o čemu svjedoče brojni mailovi u kojima se pruža puna podrška rukovodstvu sindikata u daljoj borbi za minimum egzistencijalnih prava.

 

Pozivamo članove sindikata da u narednom periodu zbiju svoje redove jer samo jaki i jedinstveni možemo pokazati i dokazati da imamo stav, te da smo vrijedni humane misije učitelja, nastavnika, profesora i odgajatelja.Zajedno smo jači!


Predsjednik SSOOiO ZDK 

Selvedin Šatorović

Predsjednik SSVONK ZDK

Đevad Hadžić

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.