maglajinfo.com
vijesti bih 840

Posvetiti pažnju odijevanju

Prognoze meteorologa: Stižu nove snježne padavine

1.01.2016. 22:33 0

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda tokom vikenda će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i snijegom.

U subotu 02.01.2016., prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne jače naoblačenje sa zapada, što će usloviti kišu a višim područjima snijeg. Na istoku, sjeveru i sjeveroistoku Bosne padavine se očekuju u večernjim satima. Padavine slabog do umjerenog intenziteta. Jutarnje temperature od -7 do -1, na jugu od -3 do 2, a dnevne 2 do 8, na jugu od 6 do 10 °C. 

Tokom prijepodneva u subotu većina populacije će se osjećati bolje, a hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba. U drugom dijelu dana, usljed približavanja pogoršanja, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova i nervoze. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom da će se osjet hladnoće pojačati.

U nedjelju 03.01. 2016., oblačno vrijeme sa kišom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Više padavina u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Očekivana količina padavina u toku 24 h: u većem dijelu zemlje od 20 do 40, a u Hercegovini i zapadnoj Bosne lokalno od 40 do 60 l/m2. Visina sniježnog pokrivača u toku 24h: uglavnom od 15 do 25, a u dijelovima centralne i istočne Bosne od 5 do 15 cm. Jutarnje temperature od -4 do -1, na jugu od 2 do 7, a dnevne -3 do 1, na jugu od 4 do 9 °C.

Prolazak fronte iznad naše zemlje u nedjelju negativno će djelovati na većinu populacije. Usljed pogoršanja praćenog zahlađenjem i padavinama, te većeg sadržaja vlage u zraku, hronični bolesnici i meteoropati imat će izraženije tegobe vezano za njihove bolesti, stoga trebaju umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U ponedjeljak 04.01.2016., oblačno. U jutarnjim satima na krajnjem istoku i sjeveroistoku Bosne može biti slabog snijega. Poslije podne padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, a u većernjim satima u većini područija. Na sjeveroistoku Bosne bez padavina. U nižim područjima Bosne kiša (ledena) i susnježica, a u višim snijeg. U Hercegovini kiša. Jutarnje temperature od -12 do -6, na jugu od -1 do 4, a dnevne -5 do 1, na jugu od 6 do 10 °C.

Slično kao i u nedjelju, uz niske temperature, padavine i lošiju opštu sliku u većem dijelu zemlje. Hronični bolesnici ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima. Poželjno je prikladno se odjenuti i reducirati boravak na otvorenom, obzirom da će usljed povećanog sadržaja vlage u zraku i osjet hladnoće biti izraženiji.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.