Prošlo je 13 godina od smrti legendarnog komandanta Mehmeda Alagića

7.03.2016. 16:20 0

General Mehmed Alagić umro je prije 13 godina, na današnji dan, 7. marta. Legendarni komandant Trećeg i Sedmog Korpusa Armije RBiH izdržao je i vodio najveće bitke u odbrani jedne nam i jedine domovine. Ali nije mogao boriti se sa nepravdom koja mu je nanesena. Srce mu je jednostavno puklo.

General Alagić umro je samo nekoliko dana prije nego je u Hagu trebala biti održana predstatusna konferencija o njegovom slučaju, kojeg je iskontruisala tadašnja tužiteljica Carla del Ponte. Cilj joj je bio da sve bošnjačke generale i istaknute pripadnike Armije R BiH, pa i samog predsjednika Aliju Izetbegovića, vidi u sudnici, pa makar oni kasnije bili i oslobođeni.

Armiji RBiH Alagić se priključio kao potpukovnik bivše JNA. Tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa, a nakon rata bio je načelnik Sanskog Mosta. I tada su pojedinci protiv njega pokrenuli hajku, nepravedno, neutemeljeno…potom je uslijedio Hag….

Alagić je uhapšen, zahvaljujući tadašnjem šefu diplomatije Zlatku Lagumdžiji koji je imao u rukama haške optužnice, izveo generala na ručak u jedan sarajevski restoran ali mu ništa nije govorio.

I umjesto da ga pozove da se preda dobrovoljno, što bi on zasigurno učinio kako bi i tamo u Hagu časno branio državu BiH, Lagumdžija je odlučio da federalni specijalci upadnu u generalovu kuću sa maskama na licu i stave mu lisice na ruke. Legendarni krajiški komandant odveden je u Hag kao najveći zločinac.

O kakvoj ljudskoj veličini se radilo možda najbolje odslikava jedna priča iz ratne 1995. godine.

- Svoje Krajišnike i ostale Bošnjake pozivam da dođu u Bosnu, u Sedmi korpus, uzmu pušku u ruke i uključe se u borbu. Jer, kako ja to često kažem: Voz za Bosansku krajinu je krenuo. Požurite dok još imate mjesta, neće valjati ako nestane karata!, bile su poruke kojih sa i danas njegovi borci sjećaju.

U ljeto 1994.godine  Alija Izetbegović je gledajući kotu Opaljenik na Vlašiću, pitao generala Alagića:

„Mehmede, možemo li mi ovo osloboditi?“

„Ili ćemo uzeti ili nas neće biti“-odgovorio je general predsjedniku Izetbegoviću. 

„Kako Mehmede“ - pitao je predsjednik? 

„Za ovo što je ispred nas, ja već radim pripreme, kopam zemunice, siječem balvane, a da bismo sve savladali, moramo sačekati snijeg“ - samouvjereno je kazao general. 

Neki iz travničkog rukovodstva su ga optuživali da nemilice siječe šume.

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije R BiH, u veličanstvenoj operaciji „Domet 1“, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Opaljeniku visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije R BiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu. 

Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku vratila pobjednički mentalitet.

General Alagić komandovao i jedinicima Armije R BiH koje su u ljeto 1995. godine stigle nadomak Banja Luke. Kasnije, saznao je da je zaustavljen diplomatskom interevencijom Sjedinjenih Američkih Država.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.