Provjerite koji su to halal proizvodi pomoću mobilne aplikacije

21.04.2014. 17:02 0

Agencija za certificiranje halal kvalitete izradila je aplikacije za mobilne uređaje koje sadrži barkodove svih halal certificiranih proizvoda, tako da sada potrošači imaju na raspolaganju jednostavan alat koji im omogućava da skeniranjem barkoda dobiju informaciju da li je neki proizvod certificiran ili nije.

Aplikaciju možete preuzeti putem Google PlayStore-a.

 

"Agencija kontinuirano prati dešavanja u svijetu i aktivno sudjeluje u svim značajnijim međunarodnim inicijativama i procesima u oblasti halala. Smatramo važnim da držimo korak sa najboljima u svijetu, učimo iz najboljih primjera i primjenjujemo najbolja rješenja. Pri tome, važno je naglasiti da niti jedno postojeće rješenje nismo mogli doslovno preuzeti, te da je halal sistem na čijem modeliranju i uspostavi radimo već sedam godina originalno rješenje koje uvažava našu realnost i okruženje u kojem djelujemo. Mi u Agenciji nastojimo da, u skladu s mogućnostima, kontinuirano unaprjeđujemo naše kapacitete, kvalitet usluge i njihovu sadržajnost", kazali su za ekapija.ba iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

 

Agencija za certificiranje halal kvalitete je specijalizirana ustanova Islamske zajednice u BiH koja se bavi halal certificiranjem proizvoda, proizvođača i usluga, te praćenjem realizacije zahtjeva na bazi Halal standarda koji je registriran kod Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

Agencija je počela sa radom 2006. godine, na osnovu Odluke Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a krajem 2007. godine registrirana je kao zasebna institucija Islamske zajednice. Njena osnovna djelatnost je halal certificiranje, edukacija o halalu, savjetovanje iz oblasti halala i promocija.

 

"Imajući u vidu značaj i složenost ovoga posla, Agencija je uspostavila saradnju sa vodećim visokoškolskim i naučnim institucijama, laboratorijama i agencijama za kontrolu ispravnosti namirnica. Također, angažiran je i planirani broj visokoobrazovanih stručnjaka u oblastima islamskih nauka, poljoprivrede, tehnologije, veterinarstva, medicine i ekonomije, koji su obučeni, po posebnom planu i programu, da vrše poslove certificiranja, audita i kontrole halal proizvoda. Agencija ima 5 stalno zaposlenih osoba i 100 vanjskih saradnika", kažu iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

 

Agencija je izradila i zaštitni znak za halal kvalitetu koji je njen zaštitni logo i služi za obilježavanje halal proizvoda.

 

"Za Agenciju je posebno važno postojanje Halal standarda. On je registriran kod Instituta za standardizaciju BiH kao nacionalni standard pod nazivom Halal hrana. Halal standard je kompatibilan sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju oblast kvalitetnog upravljanja proizvodnjom (ISO, HACCP i drugi). Ovo je prvi u Europi, a drugi u svijetu registrirani Halal standard. Pored Bosne i Hercegovine u primjeni u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu", pričaju nam iz ove Agencije.

 

Inače, Halal standard je dokument koji jasno određuje kriterije za proizvode i usluge, te procedure halal certificiranja. Njime je utvrđeno šta je dozvoljeno a šta zabranjeno, kako se certificira i provjerava primjena odredbi Halal standarda, kako se vrši halal klanje životinja, kako su obilježeni halal proizvodi, koji su aditivi halal, a koji nisu.

 

"Na bazi ovih kriterija koji su jednaki za velike, srednje i male kompanije provodi se proces implementacije zahtjeva, certificiranja i postcertifikacijskog nadzora. Pored direktnog uvida i kontrole proizvodnog procesa značajna pažnja se posvećuje sistemu upravljanja kvalitetom koji počiva na internom auditu, te validaciji proizvoda putem laboratorijskih analiza".

 

Naime, procedura halal certificiranja je jednaka za sve kompanije bez obzira na njihovu veličinu, obim i vrstu proizvodnje. Da bi proizvod bio halal prvo mora zadovoljiti sve propise o zdravstvenoj ispravnosti, higijeni i sanitaciji. Da bi proizvod od mesa bio halal nije potrebno samo da ne sadrži svinjsko meso, nego i da su životinje koje su dozvoljene hranjene biljnom hranom, bez primjesa koštanog brašna i drugih energetskih dodataka u hrani za stoku i perad kao što je svinjska mast. Također je potrebno da se zadnjih sedam dana ne daju antibiotici kod peradi jer se mogu prenijeti na ljude, te da je životinja zaklana na halal način i da prođe dovoljno vrijeme iskrvarenja. Pored ovoga, danas je u upotrebi veliki broj aditiva kao što je želatin, mono i digliceridi masnih kiselina, karminska crvena boja koji mogu biti svinjskog ili porijeklom od insekata, a koji se koriste u prehrambenoj industriji. To sve treba provjeriti prije nego se jednoj firmi dodjeli halal certifikat, napominju iz Agencije.

 

Inače, broj halal certificiranih kompanija u BiH se iz godine u godine povećava i kako kažu iz ove Agencije ima svoj određeni ritam, bez naglog porasta ili pada, što je, prema njima, zadovoljavajuće shodno ekonomskim kretanjima u svijetu.

 

Firme sa halal certifikatom

 

Neke od firmi koje posjeduju halal certifikat su Jami Sarajevo, Bimal Brčko, Brajlović mesna industrija, Alkaloid Skoplje, Hepok Mostar, Mesna industrija Bajra, Ledo Čitluk, Meggle Bihać, Argeta Sarajevo, Ovako Sarajevo, te Vispak iz Visokog.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.