maglajinfo.com
vijesti bih 2608

Mjesec posta

Prvi dan ramazana i početak posta u četvrtak, 18. juna

6.06.2015. 00:01 0

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ramazana i početak posta je u četvrtak, 18. juna ove godine.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara kojeg muslimani provode u obaveznom postu. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste tokom mjeseca ramazana svaki dan od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo i moralno pročišćenje.

Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) koji se obilježava u petak, 3. jula, predstavlja sjećanje na 17. dan ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana.

Islamska zajednica u BiH 17. ramazan obilježava i kao Dan povratničkih džemata. 

Lejletu-l-kadr, Noć Kadr koja pada u ponedjeljak, 13. jula, je noć početka objavljivanja Kur'ana i zato je ova "noć bolja od hiljadu mjeseci". 

Također se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju. 

Ramazanski bajram je u petak, 17. jula i to je jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram označava vjerničku radost zbog posta ramazana, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta. Ramazanski bajram traje tri dana. Drugi dan Bajrama je u subotu, 18. jula, i taj dan je odlukom Rijaseta IZ proglašen Danom šehida. 

Na Dan šehida obiđu se šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za šehide te se podsjeti na njihovu uzvišenu žrtvu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.