maglajinfo.com
vijesti bih 3361

Islamska zajednica objavila vaktiju

Prvi dan ramazanskog posta je 24. april 2020. godine

26.03.2020. 17:19 0

U četvrtak uvečer, 23. aprila počinje najodabraniji mjesec za muslimane - ramazan. Tada će biti klanjana i prva teravija dok je prvi dan posta 24. aprila 2020. godine.

To je mjesec posta, oprosta i zajedništva, ali i mjesec ključnih događaja u historiji muslimana.

U ramazanu je i najodabranija noć Lejletu-l-Kadr, "bolja od hiljadu mjeseci", u kojoj je počelo spuštanje Božije objave Kur'ana, ali i Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr, događaj koji je odredio smjer historije islama.

Tokom ovog mjeseca naređen je post. U Kur'anu se kaže: "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili". (el-Bekare, 183.) Post je obavezan svakoj fizički i psihički zdravoj i punoljetnoj osobi, muslimanu i muslimanki. To je treći temelj islama.

Post znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore (sehura), pa do večeri (iftara). U Kur'anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta.

Ramazan je i mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, imaju tradiciju učenja Kur'an, slušanja mukabele i organizuju zajedničke iftare i sehure.

Poslanik islama Muhammed a.s. je kazao: "Trojici se ne odbija dova - postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda".

Prvi dan posta za Maglaj počinje sa zorom (3.52 sati) u petak, 24. aprila, a posljednji dan posta završava s iftarom 23. maja (20.23 sati).

Lejletu-l-Bedr nastupa u akšam, 9. maja a Lejletu-l-Kadr u akšam 19. maja.

Bajram-namaz je u nedjelju, 24. maja u 5.52 sati.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.