maglajinfo.com
vijesti bih 3853

Prvi dan ramazanskog posta u ponedjeljak

1.06.2016. 19:16 0

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta je u ponedjeljak, 6. juna, dok će se prvi teravih namaz klanjati u nedjelju, 5. juna.

Po islamskom kalendaru, 1437. hidžretske godine, ovaj ramazan ima 29 dana.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se i noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Ugledni teolozi iz Islamske zajednice u BiH također su upozorili da su vjernici dužni pridržavati se vremena sehura i iftara onako kako je napisano u zvaničnom takvimu odnosno vaktiji Islamke zajednice u BiH. Svako odstupanje od toga, odnosno stupanje u post ili prekid posta mimo zvaničnog takvima Islamske zajednice, nije ispravno. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.