maglajinfo.com
vijesti bih 1176

Veliki uspjeh

Rad doktora Edina Begića najbolji na međunarodnom takmičenju u Ljubljani

9.11.2019. 12:55 0

Dr. med. Edin Begić, specijalizant na kardiologiji u Općoj bolnici ''Prim.dr. Abdulah Nakaš'' i asistent u Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju osvojio je prije nekoliko dana prestižnu nagradu u Ljubljani.

Žiri sastavljen od svjetskih stručnjaka na International Medis Awards ocijenio je 5. novembra 2019. godine u Ljubljani naučno-istraživački rad doktora Edina Begića najboljim u oblasti neurologije.

Veliki je to uspjeh 29-godišnjeg doktora Begića koji je jedno vrijeme njegove profesionalne ljekarske karijere proveo radeći i u maglajskom Domu zdravlja. Tokom tog perioda doktor Begić radove je objavljivao i na portalu Maglajinfo.com na što smo posebno ponosni. 

Naučno-istraživački rad doktora Begića pod nazivom "Razine moždanog natriuretičnog peptida su snižene kod osoba s blagim kognitivnim oštećenjem i pacijenata sa dijagnozom Alzheimerove demencije analizirane SOMAscan metodom" otkrio je da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

International Medis Awards je međunarodno takmičenje koje je ove godine u Ljubljani okupilo naučnike iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe a koji su učestvovali na konkursu u devet oblasti medicine i to: farmaciji, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, gastroenterologiji, ginekologiji, neurologiji, reumatologiji, oftalmologiji, pedijatriji, pulmologiji i alergologiji.

Oblasti djelovanja mladog doktora Begića su kardiologija, farmakologija i medicinska informatika, a već je osvojio nekoliko nagrada prije ove. Iako je rođen 1990. godine, on iza sebe već ima objavljenih oko 50 publikacija, u kojima je učestvovao sa drugim kolegama. Iza njega su i desetine naučnih konferencija, predavanja i seminara.

- Posebne su mi riječi Branka Cvejića kada kaže: 'Mislim da je mnogo veći fazon praviti svoj svijet ovdje, ovdje sam se rodio, nego otići u neki tuđi…'. Volio bih da na kraju neko pomisli negdje u inostranstvu: 'Treba otići u Sarajevo, to je prava stvar' - ponovio je njegovu poruku doktor Begić u razgovoru za portal Maglajinfo.com.

Begić je osvjetlao i obraz države te potvrdio da u mlade treba ulagati. Svojim radom i trudom na najbolji način promovirao je BiH i bio njen istinski ambasador. Uspio je postati dio velike svjetske naučne scene zbog čega svi trebamo biti ponosni na njega.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Možemo li našu BiH predstaviti uz #AroundBosnia? Must see places idemo! Ljeto ćemo svakako provesti većinom u BiH. https://t.co/bfO9SoSAj9

@maglajinfo.com02.06. - 23:06h