TV1/maglajinfo.com
vijesti bih 4907

Vlasti RS-a miješaju babe i žabe

Razlika vidljiva golim okom: Zastava RBiH je jedna, a Armije RBiH druga

22.05.2015. 18:26 0

Proteklih mjeseci vlasti manjeg bh. entiteta masovno su hapsili Bošnjake povratnike u RS-u, između ostalog i zbog raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje isticanjem zastave Republike Bosne i Hercegovine.

U nekoliko slučajeva hapšenja sporno je to što policijski organi RS-a legitimnu i legalnu zastavu Republike Bosne i Hercegovine koja se 22. maja zavijorila ispred zgrade UN-a u New Yorku poistovjećuju sa zastavom Armije RBiH, iako je razlika između ove dvije zastave vidljiva golim okom. 

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a, Butros Gali, tadašnji generalni sekretar UN-a, najavio je isticanje zastave sa ljiljanima, zastave Republike Bosne i Hercegovine. To je bila legitimna i legalna zastava RBiH do početka februara 1998. godine.

I današnji slučaj hapšenja Sejfudina Tokića zbog isticanja zastave RBiH očigledno pokazuje da, kao i tadašnjem, i današnjem rukovodstvu Republike Srpske smeta ova zastava, odnosno međunarodno priznanje nezavisne Bosne i Hercegovine. Pitamo se, smatraju li vlasti RS-a i Butrosa Galija odgovornim za raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje?

Razlika između zastava Armije i Republike BiH je vidljiva golim okom. Naime, zastava srednjovjekovne Bosne bila je jedna od prvih bosanskih zastava još od vremena bosanskih banova i prvog bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića. Sastojala se od plavog štita sa zlatnim ljiljanima na bijeloj podlozi. Upravo je, na osnovu tih simbola, kreirana zastava nezavisne Republike BiH.

Zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine je bijele boje sa sopstvenim grbom na sredini, uz dodatke kao što su dva zlatna mača kao i vojni natpis iznad grba. 

A zastava RS-a, za razliku od spomenute RBiH zbog koje se po manjem bh. entitetu plaše i hapse Bošnjaci na tlu BiH se počela koristiti od januara 1992. godine. Zvanično je u upotrebi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je Republika Srpska priznata kao bosanskohercegovački entitet, i zastava je pod kojom je izvršen genocid u Srebrenici.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.