Realizovan sastanak Udruženja privrednika "15. maj" iz Maglaja i predstavnika Vlade ZDK

5.11.2014. 16:47 0

Udruženje privrednika ''15. maj'' iz Maglaja koje okuplja 70 članova i zastupa mala preduzeća formirano je nakon katastrofalne poplave koja je u maju zahvatila ovaj grad. Osnovni cilj djelovanja je poboljšanje uslova poslovanja privrednih subjekata koje predstavljaju.

U svom zahtjevu za sastanak sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobosjkog kantona koji je realizovan u ponedjeljak, 3. novembra rukovodstvo ovog Udruženja navodi da su „kao neformalna grupa pokušali da djeluju prema Općinskom vijeću Maglaj, kao i prema općinskoj administraciji, ali bez ikakvog uspjeha“ pa su pomoć za saradnju potražili u Kantonu.

 

Predsjednica Udruženja dr. Nadira Mulahasanović je izrazila pohvale i zahvalnost za najnoviju pomoć koja je pružena privrednim subjektima do tri zaposlena u iznosu od dvije hiljade maraka prije svega kao važnu psihološku podršku kojom nosiocima malih djelatnosti i zanata dato do znanja da nisu ostavljeni.

 

Predstavnici Udruženja „15. maj“ su insistirali na proširivanju liste privrednika kojima treba pomoć u Maglaju tražeći od kantonalnih vlasti da iznađe povoljne izvore kreditiranja, te da se u jednokratne pomoći uvrste i privredni subjekti koji imaju do pet zaposlenih.

 

Šaban Bubalo, član rukovodstva Udruženja je, navodeći konkretne primjere, upozorio da su neki privrednici u Maglaju neopravdano dobili pomoć. Radi se o preduzećima koja nisu ni blizu poplava, a da su njihovi vlasnici naplatili iznose od po 20 i više hiljada maraka.

 

Premijer Munib Husejnagić je komentarišući ove navode naglasio da korisnike pomoći uvode nadležni organi općine i da tu treba tražiti rješenje problema.

 

Enver Kotorić je u ime Udruženja iznio niz prijedloga oko utvrđivanja kriterija za dodjelu pomoći koji će koristiti Vladi i nadležnim ministarstvima.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.