maglajinfo.com
vijesti bih 270

Instrukcije Islamske zajednice

Reis Kavazović: U džamijama se obustavlja obavljanje dnevnih namaza i džume

18.03.2020. 14:16 0

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je danas instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice u BiH, koja se ima primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine.

U instrukciji je naglašeno da se obustavlja do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.

Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.

Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima, a umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.

Također, imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume.

Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza.

Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima. 

Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora.

Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

Preporuka je i da na svakoj džamiji bude istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.

U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.

Vojno muftijstvo će, s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javlja MINA.

Reis Kavazović je preporuke donio u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi Bosne i Hercegovine.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.