Reisu-l-ulema uputio čestitku povodom Nove 1436. hidžretske godine

Reisu-l-ulema: Hidžra nosi univerzalnu poruku

24.10.2014. 16:27 0

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je poruku-čestitku muslimanima i muslimankama u povodu Nove hidžretske 1436. godine, u kojoj je podsjetio na znameniti događaj Hidžre, preseljenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i prve zajednice muslimana iz Mekke u Medinu.

Naglasio je da taj događaj Hidžre nosi univerzalnu poruku ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da u svojim životima čine seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, da napuštaju ono što je štetno za ljudski život i moral u korist onoga što je dobro, da budu bolji i plodotvorniji u godini u koju ulaze od godine koju ispraćaju.

 

Kavazović je istakao da Hidžra danas opominje muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja.

 

- Stoga, pozivam muslimane i muslimanke u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori na pažljivo čitanje i primjenjivanje poruka Hidžre koje od nas traže da budemo predani i pokorni Allahovoj uputi i da svoju vjeru usavršavamo radom na putu Božijeg zadovoljstva kroz pružanje pomoći prognanim, obespravljenim, u poplavama stradalim i marginaliziranim članovima naše zajednice - ističe u poruci.

 

Reis Kavazović je podsjetio da je u subotu, 25. oktobra 2014. godine prvi dan mjeseca muharrema, jednog od „svetih mjeseci“, koji veliča nepovredivost i svetost ljudskog života, ljudske časti i dostojanstva, te još jednom ukazao muslimanima, "u mjestima gdje se prolijeva ljudska krv", da je to grijeh i nedopustivo i apelirao da nesporazume i sukobe rješavaju dijalogom i mirnim putem.

 

- Svim muslimanima i muslimanka u BiH, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1436. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna, moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, ujedini im srca u dobru, našu Zajednicu učvrsti u napretku, našu domovinu čuva u blagostanju a svim ljudima ukaže na puteve sreće i uspjeha - kaže se na kraju poruke-čestitke reisa Kavazovića, javlja MINA.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.