maglajinfo.com
vijesti bih 278

Zatim će krenuti silaznom putanjom

Rusmir Baljić: Broj oboljelih od COVID-19 će rasti u naredne dvije sedmice

25.03.2020. 19:20 0

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, smatra da je BiH na vrijeme krenula sa mjerama u cilju sprečavanja širenja korona virusa, ali da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice.

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, smatra da je Bosna i Hercegovina na vrijeme krenula sa mjerama u cilju sprečavanja širenja korona virusa, ali da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice, kao što je bio slučaj sa ostalim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

- Do današnjeg dana, do 16,30 sati, ukupno smo testirali 480 osoba, od kojih su 52 bila pozitivna i to u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 24, Zeničko-dobojskom osam, Unsko-sanskom šest, Bosansko-podrinjskom četiri, Zapadno-hercegovačkom tri, Srednjo-bosanskom jedan, dok Tuzlanski i Kanton 10 još uvijek nemaju registrovane slučajeve - pojasnio je Baljić.

Podsjetio je da su registrovana i tri smrtna slučaja, i to u Bihaću, Konjicu i Sarajevu.

- Mi u BiH smo jedna od zemalja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja ove infekcije. Ova infekcija se ne može liječiti nikakvim lijekovima. Ono što je bitno, a to je da se pridržavate uputa kriznog štaba i da smanjite kontakte. Jedini način da se ova pandemija zaustavi je da se prekine širenje. Trebamo biti realni i reći da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice kao što je bio slučaj sa svim zemljama. Ja se nadam da ćemo sredinom ili krajem aprila biti u onoj situaciji kada imamo silaznu putanju broja novooboljelih - kazao je Baljić.

On se u obraćanju osrvnuo i na testiranja, rekavši kako se masovna testiranja ne mogu raditi na onima koji nemaju nikakve simptome.

- Testirati što je više moguće, međutim, testirati sve one koji imaju simptome. Ne mogu se raditi masovna testiranja na osobama koje nemaju nikakve simptome - rekao je Baljić.

Odgovarajući na pitanja novinara o ženskoj osobi koja je jučer preminula u kolima hitne pomoći na području Ilidže, u Kantonu Sarajevo, rekao je da se ta osoba nije javljala u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Baljić je rekao kako ima informaciju da će naredne sedmice doći oko 150.000 testova za korona virus.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.