Šabanović: Teške posljedice nakon agresije

Šabanović: Bojim se propusta kod suđenja Karadžiću, kao što je svijet pogriješio '95. u Srebrenici

1.10.2014. 19:50 0

Adel Šabanović (31), koji je tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu preživio torture srpske vojske u selu Zaklopača kod Srebrenice, kaže da suđenje zločincu Radovanu Karadžiću u njemu ponovo budi bol i patnju koju je preživio prije dvadesetak godina, za vrijeme genocida u Srebrenici, kada je on imao samo deset godina, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske danas i sutra iznosi završne riječi odbrane pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, u procesu u kojem se tereti za smrt hiljde ljudi nesrpske nacionalnosti, koje je vojska RS ubila tokom agresije na BiH od 1992. go 1995. godine.

 

Adel je tokom agresije bio maloljetni dječak, pred čijim očima su pripadnici vojske RS silovali i zaklali više njegovih prijatelja i članova njegove familije.

 

- Oca su mi ubili na početku agresije, a kasnije i dedu – ispričao je ranije Šabanović za Patriu.

 

- Četnici su ubijali u mom selu Zaklopača tri dana, a mene su tjerali da im donosim vodu kojom su prali ruke i noževe nakon klanja mojih komšija. Poslije me nana nekako ubacila u kamion koji je iz Srebrenice deportovao izbjeglice pa sam nekako spasio živu glavu.

 

Adel sada živi u Hadžićima kod Sarajeva. Teško je bolestan. Suđenje zločincu Karadžiću prati pomno, ali i sa strahom. Priznaje da ne vjeruju međunarodnoj zajednici. Boji se, kaže, da bi zločinac mogao dobiti minimalnu kaznu iako je odgovoran za smrt njegovih najmilijih, ili da bi čak mogao biti i u potpunosti oslobođen odgovornosti za zločine u Bosni i Hercegovini.

 

- Zbog propusta međunarodne zajednice, odnosno Ujedinjenih naroda, moji najmiliji sada nisu među živima – kaže Adel.

 

- Više nikome ne vjerujem. Strahujem da bi se ponovo mogao desiti propust i da bi zločinac mogao biti na slobodi.

 

Adel je na momente uznemiren zbog suđenja Karadžiću do te mjere da mu poteku suze a glas utihne. Kada se smiri, kaže da mu utjehu daje jedino to što je u potpunosti siguran kako će jednog dana svaki čovjek stati pred Boga, pred kojim će morati odgovarati za svoja djela, a u tom suđenju neće biti propusta, piše NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.