maglajinfo.com
vijesti bih 1188

Nećete nas uplašiti

Saopćenje Dnevnog avaza: Brutalna demonstracija sile nad novinarima

25.01.2016. 17:00 0

Urednički kolegij Dnevnog avaza oglasio se saopćenjem za javnost povodom pretresa SIPA-e u redakciji Dnevnog avaza.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su danas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije „Dnevnog avaza“ u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje u ovom trenutku obavljaju pretres.

Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji „Dnevnog avaza“, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima.

Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su „Dnevni avaz“ i njegov izdavač „Avaz-roto press“ poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj povijesti.

S tim u vezi, istražitelji SIPA-e, kao i u nekim ranijim slučajevima, na vrijeme su imali priliku dobiti od nas sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima.   No, u ovom slučaju, kao i u prošlogodišnjem upadu u redakciju Klixa, radi se o pokušaju notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije.

„Dnevni avaz“ je najtiražniji bosanskohercegovački list, poznat po beksompromisnom antikorupcijskom novinarstvu, koji je tokom dvije decenije objavljivanja uspio raskrinkati brojne afere i tako pomoći demokratizaciji društva.

Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko porodica i da za to ama baš nikome ne odgovaraju.

Nismo se uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa nećemo ni ovaj put.

Pozivamo naše čitaoce, javnost i neovisna novinarska udruženja i organizacije da nas, kao i u proteklih 20 godina, podrže na ustrajnom putu borbe za slobodnu, demokratsku, sekularnu Bosnu i Hercegovinu.

Ideja slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine, kao i bilo koja druga ideja, neće se i ne može ugušiti dugim cijevima, navodi se u saopćenju. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.