Saopćenje MUP-a za vlasnike neregistrovanih i havarisanih vozila

19.04.2014. 17:48 0

MUP ZDK poziva sve građane, čija su neregistrovana i havarisana vozila ostavljena na duži period na parking prostorima i javnim površinama, da odmah izmjeste ista, kako bi izbjegli posljedice sankcionisanja i troškove izmještanja spornih vozila.

Izvršenim analizama i praćenjem problematike vezano za bezbjednost saobraćaja  u Odsjeku za koordinaciju i usmjeravanje bezbjednosti sabraćaja, utvrđeno je da je na području svih policijskih stanica uočena pojava da vlasnici ili korisnici vozila na putevimaparking prostorimatrotoarima i drugim javnim površinama ostavljaju oštećenadotrajala ili neregistrovana vozila.      

 

S tim u vezi, a u skladu sa članom 26. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, od strane svih policijskih stanica na području iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantonasačinit će se posebni planovi rada, kojim će se predvidjeti aktivnosti na identifikaciji i lociranju svih oštećenih,dotrajalih ili neregistrovanih vozila koja su ostavljena na putevima, parking prostorima, trotoarima i drugimjavnim površinama, nakon čega će se pristupiti uručivanju naredbi vlasnicima vozila za uklanjanje istih uzakonom predviđenom roku.

 

Policijski službenici će od vlasnika vozila, za koja se prilikom izvođenja akcije utvrdi istek važenja registracije, oduzimati registarske tablice i izdavati prekršajne naloge u skladu sa članom 208. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

 

Vlasnicima vozila koji ne postupe po naredbama policijskih službenika o uklanjanju oštećenih, havarisanih ili neregistrovanih vozila i koji takva vozila ne uklone sa parking prostora, trotoara i drugih javnih površina, će biti izdati prekršajni nalozi u skladu sa članom 25. i članom 26. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja nacestama u BiH.                     

 

Ovdje je bitno naglasiti da će se od 21.04.2014. godine, a u skladu sa planiranim aktivnostima, poduzimati intenzivne aktivnosti na uklanjanju neregistrovanih i havarisanih vozila sa parking prostora, javnih i zelenih površina, a koja predstavljaju smetnju za normalno i bezbjedno kretanje vozila i pješaka, na koji način se želi unaprijediti postojeće stanje kada je u pitanju segment mirujućeg saobraćaja, a u konačnici postići veća bezbjednost odvijanja saobraćaja u gradu. 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

 

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.