oslobodjenje.ba
vijesti bih 1147

Srebreničke majke saslušane u PU Srebrenica: Nama je presuđeno '95.

24.04.2014. 14:30 0

U Policijskoj stanici u Srebrenici danas su zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine saslušane Aiša Omerović i Hatidža Mehmedović, koje su, prema mišljenju bijeljinskog Tužilaštva, tada počinile krivično djelo.

Ista politika

 

Podsjetimo, ove Srebreničanke su sa drugim majkama 13. jula u bratunačkom selu Kravica ušle u krug nekadašnje Zemljoradničke zadruge, gdje je ubijeno više od 1.000 podrinjskih Bošnjaka, položile cvijeće i proučile Fatihu za žrtve genocida. Tada je došlo do naguravanja između majki i policije, zbog čega se sada ove majke terete za krivično djelo učestvovanja u skupini koja je spriječila službeno lice u vršenju službene radnje.

 

Preciznije, kako kaže njihov advokat, terete se da su 13. jula 2013. u mjestu Kravica, u prostorima kruga Zemljoradničke zadruge, kao učesnice obilježavanja stradanja Bošnjaka 1995. zajedničkim djelovanjem spriječile službena lica u vršenju službene radnje obezbjeđenja javnog skupa, tako što su nasilno izvršile ulazak u ograđeni prostor. Zatim da su fizičkom snagom, rukama, gurale policijske službenike, udarale ih po nogama upućujući im pogrdne riječi, psovke i prijetnje.

 

Aiša Omerović je nakon saslušanja kazala da osjeća veliki strah, te da na saslušanju nije ništa govorila.

- Uzela sam sebi advokata. Moj branjenik će mene da brani i da iznese moje mišljenje. Osjećam se teško i daj Bože da dočekam i to suđenje. Krive me, a ja nisam ništa učinila što je tamo navedeno. Ja sam se uplašila kada sam vidjela onolike policajce i njihove branike. Ne znam ni gdje sam se nalazila. Kada je Hatidža pala, kada su je udarili, ja sam poletjela prema njoj i onda su oni mene udarili u ruku. Mene i danas ruka boli i ko će to meni platiti? Ko će mi platiti ovaj strah? Niko, istakla je Aiša.

 

Aiša i Hatidža danas su se branile šutnjom, a kako kažu, svoju će odbranu iznijeti na sudu.

 

Hatidža Mehmedović kazala je da je ovo politika koja ne odustaje od etničkog čišćenja, "ista ona politika koja je devedesetih godina ovuda harala i koja i dan-danas na preživjele žrtve genocida vrši pritisak".

 

- Ako je malo što su mi sve ubili, što sam sama u porodici ostala pa na meni sada vrše taj pritisak i teror, onda nek' im Bog sudi. Ja im ne želim ništa više nego da imaju dug život i moj život da žive. Nema suda koji mi može suditi za ono što mi je presuđeno devedesetih godina i same 1995, kada su sudili mojoj djeci i svim onima koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Njima je presuđeno na mučenje, ubijanje i klanje, a nama porodicama na vječitu robiju, naglasila je Hatidža, dodajući da se ne boji suda i odgovornosti.

 

Poruka

 

- Ići ću u zatvor ako treba. Ja sam molila da me uhapse. I sada sam im rekla uhapsite me, da se stavi tačka na I. I opet kada izađem iz zatvora borit ću se za pravo i pravdu, da više niko ne proživljava ovo. Kada meni ovako rade, mogu da mislim šta su radili onoj djeci, onom narodu 1995. kada su ih goloruke savili. Oteli su im olovku iz ruku, oteli su im živote, ubili su ih ni krive ni dužne. I dan-danas pred očima čitavog svijeta i javnosti rade ovako nad žrtvom kojoj su sve ubili, ali nek' im Bog sudi, dodala je Mehmedović.

 

Ova hrabra majka na kraju je poručila da će ponovo 13. jula posjetiti Kravicu, dodajući da se nada će ove godine biti sluha i da će udruženjima dati da legalno uđu, polože cvijeće i pomole se za duše najmilijih. Ako do toga ne dođe, poručuje da će ponovo na isti način ući u krug Zemljoradničke zadruge.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.