Savjeti stručnjaka: Mjere zaštite protiv visokih temperatura

3.08.2017. 00:03 0

Zbog ekstremno visokih temperatura koje će na jugu BiH prelaziti i 40 stepeni Celzija, proglašen je crveni meteoalarm, a stanovništvu se savjetuje da izbjegava boravak na otvorenom u periodu od 12 do 18 sati.

Ukoliko i morate izaći iz svog doma, zaštitite glavu i ponesite bocu s vodom, prenosi Patria.

Preporučuje se da prilikom izlaska vani nosite laganu i prozirnu pamučnu odjeću svijetlih boja i dugih rukava. Zbog iznimno visokog UV indeksa, koristiti kreme za sunčanje i pokrivala za glavu (šeširi, kačketi) s obzirom da najrizičnija skupina i osobe sa osjetljivim epitelom mogu dobiti opekotine 2. stepena za manje od petnaest minuta.

Osobe koje pate od hroničnih i kardiovaskularnih oboljenja trebaju propisno uzimati svoju prethodno propisanu terapiju.

Ukoliko krvni pritisak naglo poraste zbog prirode i uslova u kojem se šire krvni sudovi, to je alarm da dolazi do slučaja pogoršanja zdravstvenog stanja i tada se treba obratiti najbližem liječniku porodične medicine kako bi se izbjegla infarktna stanja miokarda.

Čak i zdravstveno stabilne osobe bi mogle izuzetno teško podnositi vrućine. Ukoliko se pojavi hronični umor, preporučeno je strogo odmaranje i prekidanje svih aktivnosti. U najgorem slučaju, hronični umor može prestati i prerasti u opću malaksalost i iscrpljenost zbog vrlo visokih temperatura zraka. Izbjegavati sve teže fizičke napore i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, pogotovo u periodu od deset do osamnaest sati.

Ukoliko putujete pravite češće pauze, pijte puno negazirane tekućine nabolje vodu i čajeve.

Izbjegavati tešku, masnu hranu prženu na dubokom ulju, i tokom dana kako bi se vrućine lakše podnijele jesti što više sezonskog voća, i piti čajeve, a pred kraj dana uvoditi laganu i kuhanu hranu u vidu kvalitetno i prethodno dobro opranog i termički obrađenog povrća, a od mesa piletinu ili puretinu kao najlakše vrste za želudac. Izbjegavati vrlo hladne napitke zbog prehlade sluznice grla i stomaka.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.