maglajinfo.com
vijesti bih 2051

Hadžijski bajram

Simbol žrtvovanja svega beskorisnog i prolaznog: Prvi dan Kurban-bajrama u subotu 4. oktobra

30.09.2014. 16:06 0

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muslimani u BiH u subotu, 4. oktobra, dočekuju Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika.

Na području Medžlisa IZ-e Maglaj bajramske svečanosti započet će u 6:00 sati učenjem salavata i ezana, dok će sabah-namaz biti klanjan u 06:15 sati, nakon kojeg će biti upriličeni bajramski vazovi. Bajram-namaz klanjat će se u 07:30 sati. 

 

Centralna bajramska svečanost biti će održana u Novoj gradskoj "Vali Recep Yazicioglu" džamiji gdje će bajramsku hutbu govoriti i bajram-namz predvoditi Nevres ef. Hodžić.  

 

Kurban-bajram traje četiri dana. Naziva se još i hadžijski, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana, koji je trebaju obaviti barem jednom tokom života, ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.  

 

Prema muslimanskim propisima, nakon klanjanja bajram-namaza, tradicionalno se prinosi žrtva - kurban, a kurbansko meso odvaja se na tri dijela. Jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurban-bajram je praznik žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog, zarad približavanja Bogu. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.