Simeon poharao Hrvatsku, noćas krenuo prema BiH, opasnost od novih poplava!

1.09.2014. 13:46 0

Za veći dio Bosne i Hercegovine Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje, javlja bh. novinska agencija Patria.

Jake padavine, praćene udarima vjetra, grmljavinom i gradom pogodit će našu zemlju.

 

Promjena vremena koja je zahvatila od jutros BiH, posljedica je snažne ciklone Simeon koja je sinoć poharala pojedine dijelove Hrvatske gdje se oglasio i Meteoalarm s najvišim, crvenim upozorenjem za sjeverni Jadran i dio kontinentalne dijela susjedne zemlje.

 

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske jutros je apelirala da sve lokalne i republičke instance koje se bave zaštitom i spasavanjem, zbog potencijalno opasnih meteoroloških prilika, budu spremne na moguće izazove tokom ove sedmice.

 

"Kao što smo prije dva dana nagovijestili, približavaju nam se, sa stanovišta zaštite i spasavanja, potencijalno opasne meteorološke prilike. Još jednom ukazujemo na moguće nevrijeme koje nosi opasnosti za ljude i materijalna dobra", saopštio je portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Precizirao je da će jak ciklon Simeon danas neposredno utjecati na vremenske prilike u BiH donoseći potencijalno opasno vrijeme te dodao da će se ciklonska cirkulacija, koja započinje danas, zadržati cijelu sedmicu iznad Balkana i Jadrana.

I prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda RS i Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuje pretežno do potpuno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te mjestimično obilnim padavinama.

Naoblačenje će prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne krajeve, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Usljed prognoziranih padavina u periodu od 1. do 3. septembra, koje lokalno mogu biti obilnije ( 80 do 100 litara, a na jugu i do 30 posto više), iz Hidrometeorološkog zavoda RS upozoravaju da će doći do blagog porasta vodostaja većih rijeka, a može se očekivati i novo izlijevanje manjih vodotoka bujičnog karaktera.

U Banjoj Luci kiša praćena grmljavinom počela je tokom protekle noći, ali za sada nije izazvala bilo kakve probleme.

 

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda prije podne u BiH je bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Temperature zraka u 11 sati: Bjelašnica 9, Bihać i Sanski Most 14, Prijedor 15, Gradačac Ivan Sedlo, Jajce 17, Bugojno 18, Livno, Sokolac, Tuzla, Zenica 19, Bijeljina 20, Mostar i Sarajevo 21, te Neum 24 stepena. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.