rtvze.ba
vijesti bih 1360

Sindikalisti pozivaju Vladu ZDK na poštivanje ustavnih obaveza Kantona

3.02.2014. 16:30 0

Upućen je poziv Vladi ZDK da se maksimalno angažira na poštivanju ustavnih obaveza Kantona, u protivnom, kako se navodi, bit ćemo prinuđeni poduzeti aktivnosti na organizaciji radikalnijih mjera sindikalne borbe

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko dobojskog kantona smatra nedopustivim da se isplate plata i naknada za preko 8.000 zaposlenih ne postave kao apsolutni prioritet prije bilo kakvih političkih interesa koji su po pravilu popraćeni finansijskim sredstvima a koja se isplaćuju nauštrb radnika.

 

Sa sjednice Kantonalnog odbora ovog sindikata upućen je poziv Vladi ZDK da se maksimalno angažira na poštivanju ustavnih obaveza Kantona, u protivnom, kako se navodi, bit ćemo prinuđeni poduzeti aktivnosti na organizaciji radikalnijih mjera sindikalne borbe. Uredba koja reguliše naknade za pravoz radnika donesena je bez konsultacija i saglasnosti sindikata i njene odredbe, koje regulištu isplatu 50 posto mjesečne karte za one koji putuju vlastitim automobilom, apsolutno zadiru u materijalne prava radnika. Stoga zahtijevamo od Vlade da se izmijeni i uskladi sa kolektivnim ugovorom.

 

Sindikat srednjeg obrazovanja zatražio je od Vlade nastavak pregovora kako bi se utvrdili elementi aneksa na Kolektivne ugovore i zaustavilo dalje utuživanje, a tek onda pristupilo sanaciji višemilionskog duga.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.