SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Sindikat obrazovanja o kašnjenju plata

28.02.2014. 11:31 0

Na ovaj način želimo da upoznamo naše članstvo, ali i kompletnu javnost da danas neće biti isplaćena plata za prosvjetne radnike Zeničko-dobojskog kantona, iako smo imali uvjeravanja pa čak i medijske istupe Premijera u kojima je tvrdio da će plata biti isplaćena do kraja ovog mjeseca.

Još jedanput se potvrdilo da Vlada Premijera Husejnagića prosvjetne radnike smatra građanima drugog ili trećeg reda, te da ovoj garnituri vlasti uopće nije stalo da funkcionira kvalitetan obrazovni sistem na Kantonu.

 

Mi, predstavnici sindikata, smo već na neki način navikli na neprincipijelne poteze nosilaca izvršne vlasti na Zeničko-dobojskom kantonu, ali da isti takodjer, zamajavaju i kompletnu javnost, dajući netačne izjave, to ipak nismo očekivali.

 

Ovaj potez Premijera i Vlade može predstavljati i neizravan poziv prosvjetnim radnicima da se pridruže roditeljima naših učenika na protestima za smjenu nesposobnih vlasti. Istina je i da sadašnja Vlada Zeničko-dobojskog kantona je i postigla odredjene rezultate. Naime, uspjeli su da nas vrate deset godina unazad, jer ova situacija u kojoj prosvjetnim radnicima plata kasni dva mjeseca, zadnji put se desila prije tačno deset godina. Zbog toga i ne čudi činjenica da je ovaj premijer imao najkraći mandat u istoriji Zeničko-dobojskog kantona.

 

Stoga, zahtijevamo od Skupstine Zeničko-dobojskog kantona  da u najkraćem mogućem roku imenuju novog mandatara, koji će biti u stanju da servisira ustavne nadležnosti Kantona. Na organima sindikata ćemo donijeti odgovarajuće odluke u kojem smjeru sindikalne borbe ćemo dalje ići, ali ono što je sasvim sigurno je da je završetak školske godine izuzetno upitan.

 


Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja,odgoja,nauke i kulture BiH-Kantonalni odbor ZDK

Samostalni Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja  FBiH-Kantonalni odbor ZDK

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.