SIPA izvela spektakularno hapšenje osumnjičenih za trgovinu ljudima

24.06.2015. 00:15 0

SIPA je rano u utorak započela međunarodnu policijsku akciju kodnog naziva ''CD'', koja se izvodi u saradnji sa policijskim organima Francuske.

VIDEO

Akcija u BiH provodi se na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je uhapšeno sedam osoba, a u toku su pretresi objekata na nekoliko drugih lokacija.  Akcija se istovremeno provodi i na području Francuske.

Uhapšeni se terete su počinili krivično djelo organizirani kriminal, trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Uhapšeni se sumnjiče da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba tako što su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih ucjenama, prijetnjama, zastrašivanjem, zlostavljanjem i drugim vidovima fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način.

U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca – potvrdili su iz SIPA-e.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.