Dirljiva priča Muradifa Hajdukovića

Smrt zeničkih rudara oživjela je bol za mojim Almirom koji je poginuo prije dvije godine

6.09.2014. 01:24 0

Tugu sa zeničkim porodicama, koje su u rudarskoj nesreći izgubili svoje najmilije, podjednako preživljava i Muradif Hajduković iz Breze, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Za samo dva dana navršit će se dvije godine od smrti njegovog sina Almira (26), koji je poginuo također u rudarskoj nesreći u jami u Brezi 7. septembra 2012.

Smrt petorice zeničkih rudara, kaže Muradif za NAP, ponovo je probudila jaku bol u njegovim grudima.

 

- U potpunosti razumijem porodice nastradalih rudara iz Zenice. Molim dragog Boga da im olakša u njihovoj tuzi, a ove dobre ljude molim da imaju sabura i da prihvate sudbinu koju im je Bog odredio – poručio je Hajduković.

 

Zemljotres koji je jučer u popodnevnim satima zabilježen 14 km sjeveroistočno od Zenice u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica izazvao je gorski udar. U rudniku su bila zarobljena 34 rudara. Pet njih smrtno je stradalo, a 29 ih je spašeno tek nakon 20 sati agonije.

 

Muradifov sin stradao je prije dvije godine od trovanja jamskim plinom. Bio je član Spasilačke čete. Hajdukoviću je iz neutvrđenih razloga ispao usni aparat dok je vršio kontrolu jamskih hodnika, nakon čega se on ugušio. Iza njega su ostali supruga i dvoje maloljetne djece.

 

- Teško je kada izgubite dijete, ali ja svoju bol za sinom gasim tako što stalno razmišljam o tome kako je on život izgubio časno, radeći pošteno i vrijedno za svoju porodicu – rekao je Hajduković, koji vijesti na televiziji o tragediji u Zenici prati sa suzama u očima.

 

- Da je moj Almir živ, on bi sada išao da spašava zeničke kolege. Ali, eto, za dva dana će se navršiti pune dvije godine otkako ga nema. Šta ću, šutim i saburam – kaže Hajduković, piše NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.