SN: Sarajevske grupe moraju naučiti šta Ljuta krajina zapravo jeste

20.03.2015. 13:57 0

Povodom dešavanja na utakmici između Borca i Sarajeva, tačnije pjesme 'Hordi zla', Klub navijača Sila Nebeska je izdalo zvanično saopštenje koje vam prenosimo u cijelosti:

"Ljuta krajina je dio teritorije Bosanske krajine s lijeve obale rijeke Une i obuhvaća današnje općine Cazin, Velika Kladuša, Bužim kao i dio Bosanske Krupe

 

Za čovjeka koji je odrastao u BiH se podrazumijeva da poznaje pojam Bosanska krajina i Ljuta krajina.Ovi dijelovi BiH se kroz historiju pominju kao bedem na kojem su neprijateljske vojske uvijek nailazile na najžešći otpor. Dio čiji je narod u svakom ratu dao svoje žrtve za odbranu domovine Bosne i Hercegovine.

 

Nećemo ići dublje u to da je Otomanska vojska tek nakon stotinjak godina uspjela uspostaviti svoju vlast na teritoriju današnje Ljute krajine. Pozvaćemo se samo na posljednji rat, u kojem je vojska sa ranije spomenutog teritorija, bila poznata kao najuspješniji i najorganizovaniji dio tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vodeći rat protiv agresora i domaćih izdajnika (APZP) bili su ponos svakog građanina BiH kao i simbol otpora.  Mnogi sinovi su pali, mnogi su ostali živi bez dijelova tijela da bi se danas BiH mogla zvati neovisnom republikom.

 

Smatramo da su ovo činjenice koje svaki građanin BiH zna, a ako nije upoznat sa ovim treba da ga bude sramota i da se edukuje o ovim pojmovima koji su kroz historiju bili veoma značajni za postojanje naše JEDNE i JEDINE.

 

Smatramo da je čin navijačkih grupa pod imenom „Horde Zla“ i „Manijaci“, koje na svojim tribinama pjevaju pjesme koje u negativnom i veoma ružnom kontekstu spominju pojam Ljuta krajina, izazvala navijačka grupa „Lešinari“ iz Banja Luke sa obilježjima na kojima je pisalo Ljuta krajina.

 

Ali također smatramo da navijačke grupe iz našeg glavnog grada kao grupe koje predstavljaju dio teritorije BiH koji je zajedno sa Ljutom krajinom stajao na bedemu BiH trebaju da odgovore i edukuju navijačku grupu iz Banja Luke tako što će joj razjasniti pojmove Krajina, Bosanska krajina i Ljuta krajina. I da Ljuta krajina ima veze sa Republikom Srpskom  jedino tako što su bili na suprotnim stranama u prošlom ratu.

 

Sramotno je da grupe koje ističu simbole BiH na svojoj ogradi nisu uspjeli javno i korektno objasniti svojim suparnicima sa tribine tu informaciju. Nego su kao neinformisani, sramotno neobrazovani historijom i geografijom svoje zemlje, nasjeli na provokaciju i kao najveći bezobraznici bez poštovanja javno psovali i vrijeđali pojam Ljute krajine.

 

Sramota je da su mladi ljudi koji propagiraju ljubav prema svojoj zemlji svojim neznanjem izrazili toliko nepoštovanje prema istoj. Navijačka grupa „Sila Nebeska“ osuđuje taj čin i smatra da pomenute navijačke grupe iz Sarajeva treba da bude sramota i stid svog neznanja, kako svojim smatranjem da pojam Ljuta krajina ima veze sa navijačkim grupama iz RS, tako i svog ne reagovanja na provokacije, nego krajnje sramotno prozivanje pojmova koji su kroz historiju bili veoma bitni za postojanje zemlje u čijem glavnom gradu oni žive.

 

Ljuta krajina je ovo:

 

 

a ne ovo:

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.