maglajinfo.com
vijesti bih 4734

ŠOKANTNO: Srednjoškolac o Bošnjaku u zapadnom Mostaru: Tamniji su, imaju drugačiju teksturu lica

18.02.2015. 16:26 0

Bosna i Hercegovina država je u kojoj tinejdžeri iz Mostara nikad u životu nisu vidjeli Stari most, prešli na drugu strane obale ili razgovarali sa svojim vršnjacima druge etničke pripadnosti. Međutim, znaju ih prepoznati po "boji kože i teksturi lica", navodi se u emisiji ''Perspektiva'', tv serijal koji Radio Slobodna Evropa realizira u saradnji sa produkcijom ''Mebius Film''.

VIDEO

U ovom tv serijalu rade se priče o najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Riječ je o 12 tema koje se obrađuju u različitim sredinama. U jednoj od emisija mladi mostarski srednjoškolci progovorili su o svojim pogledima na društvena pitanja u Bosnu i Hercegovini i odnosu prema komšijama druge nacionalnosti s kojima dijele svoj grad.

 

Posebno su bile šokantne izjave učenika mostarske Srednje saobraćajne škole po imenu Ante. Otkrio je kako nikada u životu nije prešao na drugu stranu obale niti vidio Stari most.

 

Razlog je, tvrdi, što strahuje da će odmah biti prepoznat kao Hrvat i ugroziti svoju fizičku sigurnost, jer on s druge strane bez problema može prepoznati Bošnjake koji se nađu na suprotnoj obali, a koji, prema njegovim riječima, u odnosu na Hrvate imaju drugačiju boju kože, govor, kretnje i teksturu lica!

 

Uvjerite se šta je srednjoškolac Ante rekao o Bošnjaku u zapadnom djelu Mostara u video prilogu.

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.