maglajinfo.com
vijesti bih 1761

Srebrenica 360: Virtuelna šetnja Potočarima

9.07.2015. 00:32 0

Projekt ''Srebrenica – web muzej genocida'', namijenjen je svima posebno onima koji koji nisu, niti će ikada biti u prilici doći u Srebrenicu, da obiđu Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Ideja o virtualnom obilasku Memorijalnog centra iznesena je prvi put na samitu web odjela u Dohi, prošle godine, nedugo nakon promocije nagrađenog projekta Palestine Remix.

“Naša ideja je bila omogućiti virtualni dolazak ljudi iz najudaljenijih krajeva svijeta u Memorijalni centar, gdje mogu obići ključne dijelove na što jednostavniji način. Za partnera smo izabrali kompaniju Onemoment, iz Tuzle, grada u BiH prema kojem su se Srebreničani probijali tokom jula 1995. godine, te Remembering Srebrenica iz Londona, britansku dobrotvornu inicijativu koja se u svijetu bori protiv širenja mržnje, diskriminacije i ekstremizma, te pokušava graditi solidarno društvo“, navedeno je u opisu projekta Al Jazeere Balkan.

Posjetioci praktično otvaraju kapiju Memorijalnog centra, ulaze i kreću u obilazak, kao da su tu. Omogućen im je virtualni prikaz od 360 stepeni, potpuni prilazak Zidu sjećanja i čitanje imena onih kojih ih više nema. U prilici su proći kamenim stazama na rubovima srebreničkog cvijeta, kako je dizajniran sakralni dio, te u čijim laticama leže ubijeni. Prelazak preko ceste vodi u muzejski dio, gdje je omogućen virtualni ulazak u prostorije Holandskog bataljona, pregled njihovih grafita kojima su išarali zidove, spomen-soba.

Posjetiocima web muzeja smo ponudili najbolji Al Jazeerin sadržaj: birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče, priloge naših novinara koji su svaku činjenicu istraživali i detaljno provjeravali prije objave, poštujući visoke standarde izvještavanja Al Jazeere. Web muzej će redovno biti nadopunjavan novim sadržajima, koji opominju da se Srebrenica više nikome ne ponovi.

U projektu ispred Al Jazeere Balkan učestvovali su: Edin Krehić, Sead Kreševljaković, Naida Mandić, Selma Milovanović, Fahrudin Smailović, Vanja Jovišić, Djani Hasečić, Muamer Adilović, Amira Dizdar, Nihad Kadić, Samir Manjo, Melina Kamerić, Marijan Čuček, Glen Porić, Harun Karčić.

Posao snimanja povjeren je Onemoment timu na čelu sa režiserom Sulejmanom Muratovićem. Pored Muratovića, tim su predstavljali i Elvis Spirjan, Muhamed Kahrimanović, Denis Bašić, Nisvet Porić, Muhamed Berbić, Samir Zahirović.

Virtualni obilazak možete pogledati na srebrenica360.com.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.