maglajinfo.com
vijesti bih 954

Sretan Vam 1. maj, Praznik (ne)rada

30.04.2014. 21:50 0

Na veliku žalost, više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine sutra neće obilježiti međunarodni Praznik Rada, praznik koji se obilježava kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, neće jer isti ti građani nemaju priliku da obilježe socijalni i ekonomski uspjeh, oni ga nemaju gdje ostvariti, oni nemaju posao.

Prvi je maj međunarodni praznik rada koji se obilježava kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero njih osuđeno je na smrt.

 

Ove demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom, vremenom koje 557.474 osoba u Bosni i Hercegovini provode u kući, na poljoprivrednim dobrima, provode tražeći posao i iščekivajući kada će ih radnica Biroa za zapošljavanje pozvati i kazati im da će uskoro dobiti priliku da zarade novac kojim mogu prehraniti svoju porodicu. 

 

Sretan Vam 1. maj praznik (ne)rada!

 

Redakcija portala, www.maglajinfo.com

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.