Srpski Zavetnici provocirali Sarajevo i Evropsku uniju na Latinskoj ćupriji!

30.06.2014. 12:27

Autori provokative fotografije na Latinskoj ćupriji u Sarajevu, a na kojoj je razvijena srbijanska zastava i transparent podrške Gavripu Principu su pripadnici radikalne organizacije „Srpski sabor Zavetnici“, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Prema tvrdnjama sa internet strance ove organizacije incident se dogodio pre početak zvanične ceremonije.

- Okupljeni građani kao i predstavnici EU koji su se tu nalazili sa nevericom su posmatrali ceo događaj. Ceremonija pod nazivom “Dan mira”, zakazana u Sarajevu za Vidovdan, imala je za cilj da okrivi Srbe za izbijanje Prvog svetskog rata. U Beogradu je proteklih dana održana slična manifestacija pod nazivom “Dani Sarajeva” čiji je cilj bio da se ličnost Gavrila Principa demonizuje i da se on okarakteriše kao terorista a ne kao ono što jeste – jedan od najvećih heroja dvadesetog veka – navode iz ove nacionalističke organizacije. Na internet stranici se može vidjeti njihova podrška radikalima i desničarima širom svijeta od Mari Le Pen u Francuskoj do Bašara al-Asada u Siriji.

 

Prema njihovom saopćenju „za Zavetnike Gavrilo Princip predstavlja simbol srpske borbe za slobodu“.

 

- Budući da se naša Vlada distancira od Gavrila Principa i prihvata krivicu za rat u kome su Srbi najviše stradali i zbog kog su doživeli trajni biološki invaliditet, želeli smo da ovim simboličnim gestom odamo priznanje velikom heroju i pokažemo i dokažemo da je naš stav o Principu zapravo stav većine Srba sa obe strane Drine. Delegacija Zavetnika je u povratku iz Sarajeva posetila Istočno Sarajevo, Pale i Višegrad – navedeno je.

 

Sudeći prema internet stranici ove organizacije „Srpski sabor Zavetnici“ je formiran 15. februara 2012. godine „kao sabor neformalnih rodoljubivih udruženja i pojedinaca koji su se okupljali na barikadama na Kosovu i Metohiji i pružali podršku srpskom narodu da odbrani svoja ognjišta“.

 

- Pokret broji više hiljada članova, a većina njih je aktivna u radu. Odbori Srpskog sabora Zavetnici uspostavljeni su širom Srbije, a centrala pokreta se nalazi u Beogradu. Posebno smo ponosni na naše odbore južno od Ibra, koji učestvuju u radu pokreta, kao i na veliki broj zainteresovanih ljudi iz Crne Gore i Republike Srpske koji nam se svakodnevno javljaju sa željom da pristupe i pomognu u podizanju inicijativnih odbora – tvrde “Zavetnici“, prenosi NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com