ZENICA: Nakon što je četveromjesečna beba iz Maglaja umrla od sepse

Stabilno stanje dvoje djece zaražene meningokokom

12.01.2015. 13:56 0

Zdravstveno stanje dvoje djece koja su zbog infekcije meningokokom smještena na liječenje u Službi za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica stabilno je i ona se oporavljaju, kazala je jučer za ''Dnevni avaz'' Aida Buro, portparol te zdravstvene ustanove.

Prošlosedmični slučaj pojave meningokokne sepse, od koje je, kako je za naš list potvrdila Buro, u utorak umrla četveromjesečna beba iz Maglaja, u dobroj mjeri unio je paniku među bh. građanima.

 

Ipak, iz ove zdravstvene ustanove, u kojoj se nalazi dvoje djece - jedno iz Tešnja, a drugo iz Hrvatske koje je s porodicom nedavno stiglo u Zenicu, ističu da za sada nema straha od epidemije.

 

- Nažalost, beba je umrla od meningokokne sepse. U našu bolnicu dovezena je u utorak poslije podne u veoma teškom stanju. Ljekari su mi rekli da se meningokokna sepsa kod bebe brzo razvijala i da je umrla oko ponoći. Bila je isuviše mala da se njen organizam izbori - kazala nam je Buro.

 

Kada je u pitanju drugo dvoje djece, kod još jednog je prema kliničkoj slici potvrđena meningokokna sepsa, a kod drugog meningokokni meningitis, pojasnila je Buro.

 

U Domu zdravlja u Maglaju, odakle je dovezena beba, kao i u stanu njene porodice, izvršeni su epidemiološko snimanje i dezinfekcija. Pod posebnim nadzorom je 11 članova tri porodice i šest zaposlenika domova zdravlja iz tri grada.

 

Jedan kanton

Epidemiolozi u FBiH ističu da su u posljednje vrijeme slučajevi meningokokne sepse prijavljeni samo iz ovog kantona.

 

Nada Jokanović, šefica kabineta direktora Kliničkog centra Banja Luka, kazala nam je jučer da kod njih na liječenju nema oboljelih od meningitisa niti meningokokne sepse.

 

Trovanje krvi

Meningokokni meningitis je infekcija izazvana bakterijom Neisseria meningitidis koja uzrokuje upalu moždanih i ovojnica kičmene moždine. Meningokokna sepsa je trovanje krvi izazvano prodorom bakterija u krvotok i njihovim nekontroliranim razmnožavanjem.

 

Epidemija ospica u Tuzlanskom kantonu

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u četvrtak je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uputio obavijest o prijavi epidemije morbila, odnosno ospica, na području tog kantona. Radi sprečavanja daljnjeg širenja bolesti, u UKC Tuzla donesena je odluka da se do daljnjeg zabranjuje posjeta bolesnicima smještenim na klinikama za zarazne i dječije bolesti.

 

U UKC Tuzla od 24. juna 2014. do 10. januara ove godine hospitalizirano je 148 bolesnika, od čega 138 iz svih općina TK, a 10 iz Brčko Distrikta. Od 1. do 10. januara ove godine hospitalizirano je 27 osoba, a trenutno se na liječenju nalazi njih 25.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.