Štete u BiH uzrokovane poplavama procijenjene na 4.000.000.000 KM

18.06.2014. 22:03 0

Prema izvještaju o procjeni potreba za sanacijom čiju su izradu predvodile vlasti BiH uz podršku Evropske unije (EU), Ujedinjenih naroda (UN) i Svjetske banke, konačan iznos potreban za sanaciju je otprilike četiri milijarde KM.

- Sada očekujemo da konačni izvještaj o procjeni bude finaliziran tokom naredne dvije sedmice, ovisno o aktivnostima na ovoj provjeri – rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie. Jedna od stvari, kaže McGuffie, na koje će EU staviti naglasak u narednim sedmicama je važnost i učinkovitost brzog korištenja donatorskih sredstava koje budu dostupne.

 

- Na putu je određeni dio sredstava iz EU, tj. 42 miliona eura iz IPA fondova koja su trenutno u procesu odlučivanja – istaknuo je McGuffie. Vođa tima i koordinator za procjenu potreba za sanacijom u ime EU Ricardo Zapata Marti kazao je da razmjere ove štete u iznosu od četiri milijarde KM imaju posljedice na makroekonomske pokazatelje BiH, ali da treba imati na umu da ekonomija BiH i prije nesreće nije pretjerano brzo rasla. - Prema procjenama domaćih institucija, sada će biti zabilježen pad BDP-a.

 

Od prethodnog rasta od 2,2 posto koji prognozirao MMF doći će do pada na -1,1 posto do kraja godine – naveo je Zapata Marti. Dodao je da će to će imati cijeli niz posljedica, neki sektori će biti više pogođeni od drugih.

 

- Jedan od sektora koji je najviše pogođen je poljoprivreda, a doći će i do većeg trgovinskog deficita koji će se povećati na stopu od 10 posto BDP-a. Ovakav negativni rast će ponovo povećati fiskalni deficit. To će uzrokovati finansijski jaz s kojim će se vlasti BiH suočiti u narednom periodu do kraja godine – smatra Zapata Marti.

 

U kontekstu oštećenja infrastrukture, Zapata Marti kazao je da su zabilježena oštećenja u oblasti kontrole i nadzora rijeka i riječnih tokova, te oblasti transporta.

 

- Međutim, potrebno je prepoznati da sama priroda ove nesreće nameće potrebu veće otpornosti i energetske učinkovitosti i svega onog što bi moglo ojačati konkurentnost ove zemlje i ubrzati otvaranje radnih mjesta i veći prosperitet u budućnosti – mišljenja je Zapata Marti. Omjer iznosa štete između entiteta i Brčko Distrikta, kaže Zapata Marti, podijeljen je tako što u Brčko Distriktu šteta iznosi otprilike 60 miliona eura, a ostatak je gotovo podjednako podijeljen između dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. (FENA)


Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.