maglajinfo.com
vijesti bih 6826

Stipe Mesić: Treći entitet bi bio geto, Hrvati bi nestali

17.12.2016. 17:26 0

Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić bio je gost Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV.

VIDEO

Govoreći o BiH, Mesić je rekao da je mjesto BiH u Evropskoj uniji, ali da vlasti prije toga moraju riješiti određene probleme unutar zemlje. A, prilikom rješavanja tih problema, rekao je Mesić, vlasti u BiH moraju znati da nema narušavanja granica BiH.

- Arhitektura Evrope je završena, istakao je Mesić.

- BiH nije još dovoljno riješila svoje probleme. BiH ima dva entiteta koji nisu povjesne činjenice. To nisu povjesni entiteti. BiH je uvijek bila jedan entitet, od bosanskih kraljeva, turske vladavine, autrijske vladavine, Jugoslavije.... Dakle, uvijek jedan entitet. Ali, rat, zločini, etničko čišćenje i vanjski faktori koji su utjecali da se rat zaustavi, dobrim dijelom su potvrdili osvajanja za vrijeme rata. Bosna sada nije vraćena u svoje prirodne stanje. Sada treba do toga doći. Dejton je zaustavio rat, što je pohvalno, ali BiH nije dovoljno osposobljena da može biti kompaktibilna zemljama EU, rekao je Mesić.

- Tu se traži određena širina. Širina ljudi koji vode BiH. Ne smije tu biti one nacionalističke uskogrudnosti. Oni koji vode BiH trebaju imati taj cilj, dodao je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske smatra da međunarodna zajednica previše očekuje od lokalnih lidera u BiH. Da su se, kaže, oni mogli dogovoriti, dogovorili bi se do sada.

Kreatori Dejtona, kaže, bili su uvjereni da treba uspostaviti mir, a stanje mira će  dovesti do jednog razumnog demokratkog rješenja, ali se pokazalo da su se stvari u BiH začahurile. To se sada mora promijeniti.

Komentarišući nastojanja Dragana Čovića i HDZ-a BiH da BiH dobije još jedan, hrvatski entitet, Mesić je rekao da bi uspostava hrvatskog, trećeg entiteta u BiH, bh. Hrvate samo dovela u geto. A, to, kaže, nije hrvatski nacionalni interes.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.