Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH

Šumokradice po pravilu naoružane, i ranije su prijetili, a vlast problem ignoriše

22.03.2017. 15:10 0

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UITŠFBiH) oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom tragičnog događaja ubistva trojice ljudi kod Donjeg Vakufa, u kome izražava najiskrenije saučešće porodicama nastradalih, te upozorava na (ne)odgovornost nadležnih vlasti na planu zaštite šuma i drugih javnih dobara.

- Kod Donjeg Vakufa, u mjestu Sokolina, na Međunarodni dan šuma, 21. marta došlo je do pucnjave, ubijena su dva službenika Kantonalne uprave za šumarstvo SBK, a stradao je i radnik zadužen za izvlačenje šumske građe - navodi se.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH oštro osuđuje ovaj vandalski i necivilizirani čin , čime je, kako ističu, nanesena velika šteta i bol porodicama ubijenih radnika, kolektivu Kantonalne uprave za šumarstvo i Udruženju, ali i društvu u cjelini.

Ovo udruženje, istovremeno, izražava sučešće u boli porodicama stradalih i nudi im svoju pomoć u granicama vlastitih mogućnosti.

- Ovaj tragični događaj je izbacio problem na površinu, a koji je neprestano guran pod tepih od nadležnih federalnih i kantonalnih institucija kada je u pitanju zaštita šuma i drugih javnih dobara, a posebno zaštita od bespravnih sječa. Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno, i nema čvrste namjere da se ovome stane ukraj - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, tome u velikoj mjeri doprinosi i nepostojanje, već sedam godina, zakona o šumama FBiH, "a neadekvatno sankcionisanje počinioca bespravnih sječa dovelo je do ovog nemilog tragičnog događaja i dovodit će dok se ne preduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere na rješavanju nagomilanih problema u šumarstvu, a koji su posljedica pogrešne politike u upravljanju, gospodarenju i nadzoru šumama, te pogrešne kaznene politike za počinioce bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji".

- Počinioci bespravnih sječa su se toliko osilili u krađi šuma i po pravilu su naoružani, prijete službenicima i njihovim porodicama, čak fizički sprečavaju predstavnike čuvara šuma u vršenju njihovih zadataka. Službenici su ostavljeni bez kvalitetne podrške organa sigurnosti, radi čega je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja - ističe se u saopćenju.

Nadalje se navodi da se spomenuti loš trend nastavlja što se tiče politike gospodarenja sa šumama.

- Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH će se zalagati za donošenje prihvatljivog zakona o šumama FBiH i za zaštitu i dignitet šumarske struke u društvu, s obzirom na njen značaj - stoji u saopćenju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.