Sve o zapošljavanju građana BiH u Kataru

22.04.2014. 13:33 0

Nedavno potpisani Sporazum o zapošljavanju između BiH i države Katar otvara vrata radnicima i nezaposlenim osobama iz naše zemlje da se zaposle u Kataru, u skladu sa radnim ponudama i potrebama za radnom snagom u ovoj državi.

Prema procjenama Ministarstva rada Katara, ovoj državi do 2016. godine je potrebno 500.000 novih radnika. Sporazum predviđa zapošljavanje na period od godinu dana uz mogućnost produženja ugovora. Radnicima iz BiH se garantuje plata, otpremnina, prevoz iz BiH i povratak u svoju zemlju, plaćena povratna karta tokom odmora, zdravstvene usluge i smještaj.

 

"Da li će poslodavci iz Katara doći u BiH i praviti intervju, ili će vršiti selekciju kandidata na osnovu priložene dokumentacije, to je do poslodavca. Međutim, nakon odabira određenih kandidata, kandidatima će biti prezentirani ugovori", ističe Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Na osnovu ugovora bh. građani će odlučiti da li im odgovaraju ponuđeni uslovi rada, odnosno hoće li se opredijeliti na odlazak u Katar ili ne. Nakon što Sporazum dobije saglasnost Parlamenta BiH, Agencija će očekivati konkretne oglase od poslodavaca iz Katara, u kojem se navode potrebne kvalifikacije. No, prije toga, potrebno je da Sporazum stupi na snagu, što zavisi od Ministarstva rada države Katar, a još uvijek je neizvjesno kada će se to dogoditi.

 

"Mi, po nekim naznakama, očekujemo da će se to desiti do ljeta ove godine, a kako će biti s Katarske strane, još uvijek ne znamo", dodaje Pupić.

 

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH izražavaju optimizam da će Sporazumom biti traženi radnici svih zanimanja.

 

"Bukvalno, njima je potrebna sva radna snaga,a šta će poslodavci tražiti iz BiH, odredit će, prije svega, njihove potrebe", kaže Pupić.

 

Upozorenje Agencije za rad i zapošljavanje BiH

 

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da budu oprezni kada kontaktiraju osobe koje nude posao u Kataru, napominjući da je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u toj državi potpisan, ali da nije stupio na snagu jer je potrebno da prođe proceduru ratifikacije u obje zemlje.

 

Svi oglasi za poslove u Kataru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim Sporazumom niti je zapošljavanje regulisano na način kako će to biti kada Sporazum stupi na snagu,saopšteno je iz Agencije nakon velikog broja pitanja građana o poslovima u ovoj državi.

 

Iz Agencije podsjećaju da će, kada ovaj sporazum stupi na snagu, zapošljavanje ići preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima i kantonalnim službama zapošljavanja, te zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta.

 

Zahtjevi za angažovanje radnika iz BiH moraće da sadrže sljedeće informacije: neophodne kvalifikacije, iskustvo i specijalizacija, pretpostavljeno trajanje ugovora, detaljni uslovi zaposlenja, naročito plata, otpremnina na kraju službe, period probnog rada i pogodnosti koje se tiču prevoza, zdravstvene zaštite i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu.

 

Svega nekoliko država u svijetu ima ovakav sporazum s Katarom, dok većina ima samo odobrene kvote za zapošljavanje svojih građana. To dovoljno govori o predanosti Katara da naši građani budu osigurani na radu u ovoj državi, te da sve bude usklađeno sa zakonima ove dvije zemlje.

 

Naime, Sporazum će bh. državljanima omogućiti da prvi put na legalan način, uz garancije obje države potpisnice, pristupaju tržištu rada u Kataru.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.