AA/maglajinfo.com
vijesti bih 225

Svi strani državljani će moći ući u BiH s negativnim testom na koronavirus

2.09.2020. 19:41 0

Predsjedavajući Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija u Sarajevu se sastao sa predsjednicima vlada bh. entiteta, tj. Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija najavio otvaranje granice BiH za sve strane državljane uz negativan test na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija se u Sarajevu sastao sa predsjednicima vlada bh. entiteta, tj. Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem.

- Na sastanku smo se usaglasili i predložit ćemo da granice Bosne i Hercegovine budu otvorene za sve strane državljane pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Na taj način BiH je stvorila jednake uslove za sve države, izuzev naših susjeda koji još uvijek imaju povlašten položaj kada je u pitanju ulazak u BiH - kazao je Tegeltija.

On je kazao da će entitetske vlade sa svojim zdravstvenim sektorima te odluke uskoro potvrditi na svojim sjednicama, a nakon čega će i Vijeće ministara formalno usvojiti takvu odluku.

Ističući kako je suština razgovora bila rasprava o pitanjima kako pokrenuti novi investicioni ciklus, kako pomoći i rasteretiti privredu te odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama.

- Ono što smo dogovorili jeste da će Vijeće ministara sa vladama RS i Federacije BiH u narednih 15 do 20 dana pripremiti program koji će sadržavati novi investicioni ciklus i program rasterećenja privrede za period 2021. i 2022. godina - kazao je Tegeltija i dodao da će program sadržavati i segment zaštite domaće privrede za isti period.

Tegeltija je novi sastanak s entitetskim premijerima i predstavljanje programa najavio za drugu polovicu mjeseca te je dodao da će to biti utkanu u program ekonomskih reformi BiH za naredne tri godine.

U kontekstu saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama, Tegeltija je kazao da je na sastanku dogovoreno da se započne proces pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom koji je bio blokiran zbog pandemije COVID-19.

Misija MMF-a bi u BiH trebala doći u posjetu već u oktobru, a Tegeltija je kazao da će biti potrebna dva mjeseca za usaglašavanje novog aranžmana sa tom institucijom.

- Važnost sastanka je da zajednički nastupamo prema građanima BiH i da građani razumiju da se zajednički borimo protiv aktuelnih problema, ali i da idemo s jedinstvenim stavom prema međunarodnim finansijskim institucijama i sa svima drugima sa kojima sarađujemo - kazao je Tegeltija.

Premijer Vlade F BiH Novalić je novinarima kazao da je na sastanku dogovorena strategija koja predviđa držanje budžetske ravnoteže po svaku cijenu, pokretanje investicione potrošnje i donošenje zakona za poboljšanje poslovnog okruženja.

- To je sve s ciljem kako bismo održali ekonomiju na ovom i podigli na viši nivo - kazao je Novalić.

Novalić je kazao da su dosadašnje mjere bile kratkoročnog karaktera i da su polučile određene rezultate.

Predsjednik Vlade RS Višković je kazao da je koronavirus prisutan i da se javnost mora učiti nositi s tim.

- Mi se moramo ponašati tako da u ovim okolnostima tražimo najbolja rješenja - kazao je Višković.

Podsjetivši kako su i on i Novalić bili zaraženi koronavirusom, Višković je kazao da su i tokom tog perioda liječenja kontaktirali i dogovarali.

- Hoću da kažem da imamo izuzetno korektnu saradnju, da naša resorna ministarstva svaki dan sarađuju i da i sastanak ima za cilj da uskladimo mjere i da tako izlazimo pred međunarodne investitore - kazao je Višković. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.