Klix
vijesti bih 818

Švicarska odlučila: Naser Orić se vraća u BiH

25.06.2015. 15:36 0

U pojednostavljenom postupku Federalni ured za pravdu Švicarske odobrio je ekstradiciju Nasera Orića u Bosnu i Hercegovinu.

Kao što je i uobičajeno, zbog njegove sigurnosti i privatnosti vrijeme njegovog prebacivanja u BiH neće biti objavljeno.

Naime, nakon što je Ministarstvo pravde BiH jučer u kasnim popodnevnim satima Federalnom uredu za pravdu Švicarske (FOJ) poslalo zahtjev za izručenje Nasera Orića našoj zemlji, ova pravosudna institucija je, nakon saslušanja Orića koji je pristao biti izručen našoj zemlji, odlučila odmah odobriti njegovu ekstradiciju po pojednostavljenom postupku.

"Ovakva odluka je moguća jer je FOJ primijenio kriterije Evropske konvencije o ekstradiciji te je data prednost zahtjevu BiH. Odlučujuća odluka u ovom smislu donesena je zbog činjenjice da su djela koja se Oriću stavljaju na teret počinjena u BiH čiji je Orić i državljanin“, rečeno je u švicarskom Federalnom uredu za pravdu.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, uhapšen je na samom ulazu u Ženevu 10. juna ove godine po naredbi FOJ-a te mu je odmah potom i određen ekstradicijski pritvor od 14 dana.

Nalog za njegovo hapšenje izdao je FOJ, a na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije zbog počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Na inicijalnom saslušanju Orić je istakao kako će se protiviti njegovom izručenju Srbiji koja je zahtjev za njegovo izručenje poslala 22. juna.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.