radiosarajevo.ba
vijesti bih 700

Svijet se prisjeća srebreničkog genocida: Danas je Dan žalosti

11.07.2015. 00:00 0

Danas je na prostoru cijele Bosne i Hercegovine Dan žalosti. Naša zemlja i svijet sjećaju se, odaju poštu i oplakuju žrtve stravičnog genocida u gradu Srebrenici, okolnim selima, naseljima, šumama.

VIDEO

Tog 11. jula 1995. godine svijet je zažmirio na užas koji se dešavao u samom dvorištu Evrope, tamo gdje ništa slično nije zabilježeno još od Drugog svjetskog rata. Hiljade ljudi: odraslih muškaraca, djece i staraca ubijeni su samo zato što su bili Bošnjaci.

Odluka o proglašenju Dana žalosti na teritoriji cijele države donesena je na 14. sjednici Vijeća ministara 8. jula. 

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na državnim institucijama. Medijske kuće na teritoriji BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji zemlje dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Srebrenica - da se ne zaboravi, da se ne ponovi.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.