maglajinfo.com
vijesti bih 889

Takvim Islamske zajednice u BiH: Kurban-bajram u nedjelju 11. augusta

2.08.2019. 14:43 0

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Kurban-bajrama ove godine je u nedjelju, 11. augusta.

Kurban ili Hadži bajram traje četiri dana, a kako navode iz Islamske zajednice u BiH, to su ''veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra, a njihovu važnost određuje klanje kurbana''.

Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama - hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed s.a.v.s..

Bajram-namaz klanjat će se u 6.24 sati.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.