MEĐU NAJUSPJEŠNIJIM OPĆINAMA U BIH

Tešanj: Za godinu otvoreno više od 1.160 novih radnih mjesta

12.02.2015. 14:35 0

Na području Tešnja otvoreno je 1.167 novih radnih mjesta i to samo u proteklih 12 mjeseci.

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona u prvih 10 mjeseci 2014. godine broj zaposlenih u Tešnju se popeo na 10.353, što je više za 885 lica nego početkom 2014. godine. Istovremeno, do pada je došlo i na spisku nezaposlenih tešanjskog Biroa za zapošljavanje.

 

Općina Tešanj ima jednu od najbržih rastućih ekonomija u BiH. Na području ove općine u centralnoj Bosni smještene su neke od najvećih bh. kompanija, poput AS grupacije - bh. prehrambenog giganta, tu je sjedište i najveće domaće naftne kompanije HIFA group. U Tešnju je smještena i fabrika za razvoj i proizvodnju naftnih filtera Mann+Hummel.

 

Među 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po prometu, izvozu i investicijama, a po izboru Poslovnih novina za prošlu godinu, čak 23 kompanije su iz Tešnja.

 

Kompanije iz Tešnja izvoze u 60 zemalja na svim kontinentima, a u prvih deset mjeseci prošle godine izvezeno je čak 350 miliona KM.

 

Prednjači Njemačka sa 116 miliona KM, zatim slijede Italija s 58,7 miliona KM, Slovenija s 30,3 miliona KM, Austrija s 25,2 miliona KM, Hrvatska s 21,6 miliona KM, te Češka, Holandija, Slovačka, Srbija i Turska, dok je na 11. mjestu Rusija a na 20. Kina.

 

Tešanj je također među najljepšim općinama u BiH.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.