Tuga i bol u Potočarima: Klanjana dženaza za 127 žrtava genocida

11.07.2016. 16:35 0

U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je kolektivna dženaza, nakon čega se pristupilo ukopu posmrtnih ostataka još 127 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Dženazu je predvodio i klanjao reisu-l-ulema Islamske zajednice  Husein ef. Kavazović, a više od 10.000 ljudi na posljedni ispraćaj žrtava stiglo je iz svih krajeva svijeta. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Tuga, bol i jecaji odzvanjali su zelenom dolinom, mjestu koje svjedoči monstruoznim djelima Vojske RS-a koja je potpomognuta vojnim i paravojnim jedinicama iz Srbije počinila genocid, koji je presuđen, iako ga i danas Srbija negira.

Prema podacima koje je iznio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković na komemoraciji, traga se za još oko hiljadu žrtava srebreničkog genocida.

- Ovo je najkrvaviji datum u historiji stradanja Bošnjaka. Teško je živjeti u srcu tame, u mjesto koji je posljednja tačka genocida. Mračni duh zločina uznemiruje i one koji žive u srebreničkom kraju. Svijest je nemilosrdni sudija. Godinu dana nakon 20 godišnjice, dok je cijeli svijet gledao u nas, ne mogu ne pomisliti na sve što je pred nama. 2015. godina je bila ona kada je čitav svijet došao u našu avliju, dotakao nišane bijele. A sada smo sami sa sobom da u tišini razmislimo što nas je zadesilo od 1992. do 1995., ali i ono što je došlo poslije - kazao je načelnik Srebrenice.

Brojne zvanice u Srebrenici su danas odali počast ubijenim Srebreničanima koji su danas pronašli svoj posljednji smiraj u Memorijalnom centru Potočari.

Za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine osuđeno je u Haškom tribunalu i Sudu BiH ukupno 38 osoba na 638 godina zatvora, te tri doživotne robije.  

U 11 godina rada, Sud BiH je za najveći zločin u Evropi počinjen nakon Drugog svjetskog rata osudio 24 osobe, na ukupno 448 godina zatvora.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.